navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisni savjeti

Strategije kako pametno kupovati odjeću i uštediti novac

Štednja novca je proces za koji je neophodna strategija, posebno kada je u pitanju kupovina odjeće.

Objavljeno: 23.01.2024. u 17:41
get url
text

U svijetu brzih promjena trendova, mnogi teško odolijevaju tome da potegnu za svakim novim trendom koji se pojavi preko noći. Međutim, osim što takvom impulsivnom kupovinom dodatno punite ormare i narušavate minimalizam, niste baš friendly nastrojeni ni prema vašoj ušteđevini. 

No koje su to onda najbolje strategije za pametnu kupovinu odjeće, uz koje ćete uštediti novac, a pri tome će vaš ormar ostati organiziran, pregledan i samim tim – inspirativan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jessica De Oliveira (@jessideoliveira)

Vintage dućani

Second hand dućani, preloved profili poznatih influenserica i vintage komadi iz maminog ormara, nerijetko kriju prave modne dragulje. Second hand i preloved odjeća će osvježiti vaš ormar s nekoliko novih komada, a pri tome ćete uštedjeti. Osim toga, ovakva kupovina obično podrazumijeva pronalazak nekih bezvremenskih komada koji će vas pratiti iz godine u godinu.

Odredite budžet i pridržavajte se toga

Prije nego odete u shopping ili otvorite web shop svog omiljenog dućana, odredite budžet koji možete izdvojiti za kupovinu. Takav mindset i ograničenje koje ste sebi svjesno postavili u startu, smanjit će poriv za impulsivnim dodavanjem komada u košaricu. Bolje ćete razmisliti i sami sebe zapitati "treba li mi ovo zaista?" baš kao i Rebecca Bloomwood u filmu "Ispovijesti jedne šopingholičarke".

Kreirajte capsule garderobu

Capsule garderoba je koncept koji sve više modnih entuzijastica i insajderica usvaja. Kreiranje ovakvog koncepta donijet će jasan pregled svega što imate iz sezone u sezonu i neće biti potrebe za dodatnom kupovinom. Osim toga, uz capsule garderobu neće biti vječne nedoumice s čime da šta uparite.

Uz ovakav koncept imat ćete osnovne, timeless komade koji se međusobno lako uparuju, a takve bazične outfite možete nadograditi s tek nekoliko statement detalja.