navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti

Stručnjak otkrio gdje biste trebali čuvati parfeme ako želite da duže traju

Iako većina parfeme voli držati nadohvat ruke, to je pogrešno. Barem tako tvrde stručnjaci.

Objavljeno: 26.04.2020. u 09:15
get url
text

Kako stručnjak za parfeme Jonny Webber tvrdi, mjesto na kojem držite parfeme može utjecati na njihovu kvalitetu, odnosno koliko će dugo ostati u optimalnom stanju.

U razgovoru za Daily Mail je ispričao kako je nedavno provedeno istraživanje koje je pokazalo da 45 posto ljudi pohranjuje svoje parfeme na vidljivom mjestu u spavaćoj sobi, dok 39 posto njih parfeme drži u kupaonici.

- Prema tome, samo 16 posto ljudi pravilno skladišti parfeme - istaknuo je Webber koji je objasnio gdje biste trebali držati svoje parfeme.

Prema njemu, ovo su najgora mjesta za čuvanje parfema.

- Izlaganje parfema svjetlu i često mijenjanje temperatura siguran je način da parfemi izgube svoju izvornu aromu - objasnio je te dodao da izloženost prirodnoj i umjetnoj svjetlosti razgrađuje mirisne tekućine.

To može uzrokovati da parfem s vremenom promijeni boju, ali i hemijski sastav što će promijeniti njegov miris. Zato je ovaj stručnjak preporučio čuvanje parfema u ormaru ili ladici kako bi se izloženost svjetlu svela na minimum, osiguravajući da duže ostane u izvornom stanju.

- Alternativno, možete ga držati na vidljivom mjestu, ali u originalnoj ambalaži ili ukrasnoj kutiji - dodao je.

Važno je da svoje parfeme držite na niskoj i stalnoj temperaturi. Temperaturne fluktuacije mogu izmijeniti fizička svojstva sastojaka parfema.

- Vlažna okruženja poput kupaonice i spavaće sobe koja bi mogla biti vruća ljeti, a zimi se zagrijavaju centralnim grijanjem, najgora su mjesta za pohranjivanje mirisa - tvrdi stručnjak te dodaje da je potrebno odabrati hladno mjesto koje nije sklono promjenama temperature.

- Parfem se može čuvati i u hladnjaku - baš kao što biste pohranili fino vino ili bocu šampanjca - predlaže Jonny koji smatra da parfemi, ako se pravilno čuvaju, mogu trajati i do dvije ili tri godine.