navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pregledajte tijelo

Supruga Johna Travolte preminula je od raka dojke: Ovo su simptomi najčešćeg maligniteta kod žena

Svijet tuguje zbog smrti Kelly Preston, supruge glumca Johna Travolte, koja je u 58. godini izgubila bitku sa rakom dojke.

Objavljeno: 13.07.2020. u 22:35
get url
text

Karcinom od kojeg je preminula glumica smatra se najčešćim oblikom maligniteta kod žene danas u svijetu, a mogu ga najaviti simptomi koji su alarm za odlazak ljekaru kako bi lječenje počelo što prije.

Rak dojke najčešći je tumor kod žena i u BiH. Kad se tumor otkrije na vrijeme (veličine do jednog centimetra), izlječiv je u 98 posto slučajeva.

Dijagnoza bolesti često ide ovako - žena napipa kvržicu i odmah ode kod ljekara koji uradi potrebne testove. Zato se stalno naglašava kako su samopregledi veoma važni kao i dobro poznavanje vlastitih grudi kako biste znali prepoznati bilo kakvu promjenu.

Ali kvržica nije jedini simptom raka dojke. Preliminarna istraživanja predstavljena u "National Cancer Research Institute’s" sugeriraju da jedna od šest žena sa dijagnozom raka dojke prvo izvještava o simptomima koji nisu kvržica.

Budući da nema toliko svijesti o tim manje uobičajenim simptomima raka dojke, istraživači su pretpostavili da je to i razlog kasne dijagnoze.

No, to nikako ne znači da biste trebali prestati pregledati grudi. U novoj studiji, 83 posto žena koje su imale simptome raka dojke, prvo su otkrile kvržicu. Međutim, malo više svijesti o drugim simptomima ne može našteti.

Stručnjaci naglašavaju da ako žene uoče bilo kakve promjene u dojkama, trebaju otići na pregled.

Ovo su manje poznati simptomi raka dojke koje ne treba ignorirati:

Gruba ili malo udubljena koža

Grubi dio kože koji djeluje deblji nego inače ili mala udubljena na grudima mogu signalizirati rak. S nekim karcinomom dojke, kanali koji prolaze s unutrašnje strane dojke na kožu postaju blokirani, što rezultira promjenama koje čine da koža dojke izgleda kao da je prekrivena narandžinom korom.

Bol u dojkama ili bradavicama

Mnoge stvari mogu uzrokovati bolove u grudima ili bradavicama, poput PMS-a, trudnoće ili čak menopauze. Ali ako primijetite upornu bol zajedno sa drugim simptomima raka dojke, važno je javiti se ljekaru.

Uvučena bradavica

Neki karcinomi dojke uzrokovat će ono što se naziva povlačenje bradavica, gdje je bradavica okrenuta prema unutrašnjosti. Stručnjaci tvrde da je to obično zato što unutar dojke raste masa i mijenja svoj oblik.

Iscjedak

Druga moguća abnormalnost bradavica može biti iscjedak koji nije majčino mlijeko. Iscjedak, srećom, najčešće ne ukazuje na rak, ali važno je odmah otići ljekaru ako tekućina izlazi bez dodirivanja ili stiskanja bradavice, i ako je krvava i pogađa samo jednu dojku.

Promjena boje ili teksture dojke

To može uključivati crvenilo, tamnjenje ili zadebljanje bradavice ili kože. Jedna vrsta raka dojke naziva se Pagetova bolest koja se prvo pojavljuje u obliku rane na bradavici prekrivene krastom ili ljuskicama, ili u vidu iscjetka iz bradavice. To je rijedak oblik bolesti koji utječe na gornji sloj kože na bradavici i okolnoj areoli. Glavni znakovi su svrbež i crvenilo, a može izgledati slično ekcemu.

Oticanje cijele dojke ili jednog dijela

Upalni karcinom dojke često počinje crvenom, upaljenom kožom koja bubri kako ćelije raka začepljuju žile koje nose limfnu tekućinu.