navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izbjegnite neugodnosti

Svima nam se dogodi: Ove namirnice nikako ne biste trebali podgrijavati ljeti

Ljeti je vrlo važno, naročito kada su ekstremne vrućine kao ovih dana, znati koju hranu unositi u organizam.

Objavljeno: 18.07.2023. u 08:43
get url
text

Kako ne bi svaki dan kuhali mnogi razmišljaju tako da pripremaju hranu za više dana, pa je onda vade iz frižidera i podgrijavaju.

Ali vrlo je važno znati koju hranu na plus 35 stepeni smijete podgrijavati.

Ako ste dan ranije skuhali ili ispekli jaja i ona su stajala na kuhinjskoj površini do idućeg doručka, a onda ste ih poželjeli pojesti, razmislite još jednom. Naime, ako jaja na sobnoj temperaturi stoje više od dva sata ili čak sat vremena za vrijeme dugih, sparnih ljetnih dana, zbog širenja neželjenih bakterija, njihovu konzumaciju ipak je najbolje preskočiti.

Kada su, pak, u pitanju jela u kojima se jaja koriste i termički su obrađena, u frižideru ih možete držati najviše tri dana.

Osim jaja, rizična može biti i riža. Podložna je razvijanju spora koje su otporne na toplinu pa tako, čak i kada rižu ponovo zagrijete, mogu se razviti štetne tvari.

Umjesto da ih podgrijete, ostatke riže ostavite u frižider pa ih kasnije ili idućeg dana iskoristite za jednostavnu salatu sa, primjera radi, tunom iz konzerve, paradajzom, krastavcima i tikvicama.

Ne biste trebali podgrijavati ni špinat, ali ni krompir. Dok špinat sadrži nitrate koji mogu postati otrovni ako se jelo naknadno zagrijava, krompir na sobnoj temperaturi nemojte držati duže od dva sata kako se ne bi razvile opasne bakterije.

Ako je vjerovati stručnjakinji Kim Lindsay, koja je za Daily Mail ranije razbila mitove o podgrijavanju određenih namirnica, bez previše straha podgrijati možete pečenu ribu, nareske kao što su šunka i suhomesnati proizvodi, mlijeko i piletina.

Ipak, važno je napomenuti i kako će te namirnice biti sigurne za podgrijavanje samo ako na sobnoj temperaturi prethodno nisu stajale duže od sat ili dva te ako su do trenutka podgrijavanja bile pravilno skladištene u frižideru.