Šampita je jedna od omiljenih poslastica širom Balkana. Prepoznatljiva je po laganoj, pjenastoj teksturi, a spoj šlaga i biskvita osvaja na prvi zalogaj.
Idealna je za sve, bilo da je pripremate za neku posebnu priliku ili kao uživanje u svakodnevnim trenucima. Uz ovaj jednostavan recept priprema će biti znatno olakšana, a uz to radi se o jeftinom kolaču za koji nije potrebno mnogo sastojaka.
Sastojci:
11 kašika vodekriška limuna
Priprema
Na početku izmjerite sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuha. Zatim odvojite bjelance od žumanaca. Umutite žumanca i šećer, dodajte ulje, mlijeko i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.
Smjesu izlijte u pomašćenu tepsiju i pecite 10-tak minuta na temperaturi od oko 200 stepeni. U agdu dodajte limun. Za šaum umutite bjelanca, prvo na najmanjoj brzini miksera dvije minute, onda na većoj i dodajte po kašiku šećera i mutite.
Na kraju povećajte na najveću brzinu. Umućenim bjelancima dodajte agdu i dobro izmutite mikserom. Bjelanca morate zaista dobro umutiti, mutite sve vrijeme dok se peku kore, a posebno ih dobro umutite kad dodate agdu. Preko kore je potrebno izliti šaum, poravnajte i vratite u peć na 4-5 minuta, tako da se formira korica. Ostaviti šampitu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.