Turska je istinski gastronomski raj s raznovrsnom
kulinarskom kulturom. U ovom gastronomskom mozaiku, jugoistočna provincija
Mardin se ističe svojim jedinstvenim kulinarstvom koje odražava njeno
multikulturalno naslijeđe.
Kao jedno od najljepših mjesta na Putu svile i dom
mnogim narodima i vjerovanjima, Mardin se može pohvaliti bogatom kuhinjom koja
koristi sve proizvode regije i pokazuje kulturalno bogatstvo rodnog mjesta
poljoprivrede. Šta kažete na uzbudljivu kulinarsku avanturu u arhaičnim
krajevima Mardina?
Mardin, kuhinja
civilizacije
Svaki obrok u Mardinu, od doručka do večere, postaje
gozba s različitim receptima koji ugađaju svakom nepcu. Multikulturalna
struktura Mardina ima velik utjecaj na njegovu kulturnu baštinu, kao i
arhitekturu i društvene običaje.
Prošlost grada, bogata različitošću, čini ga
nezaobilaznom destinacijom za gurmane koji traže jedinstveni okus kulinarskog
mozaika Anadolije. Kao i u cijeloj regiji, kuhinja Mardina se temelji na mesu.
Mnoga jela kombinuju voće i meso, kreirajući jedinstven okus. No začinsko bilje,
poput divljeg krastavca, tuje, slatkog korijena i čička također igraju važnu
ulogu u kuhinji ovog grada.
Osim toga, Mardin je poznat po obilnoj upotrebi
začina – naslijeđe ovog mjesta na historijskom Putu svile. Začini poput cimeta,
korijandera, kardamoma, đumbira i pimenta često se koriste i u slanim i slatkim
jelima.
Mardin doručak,
najbolji za početak dana
Nema sumnje da je turski doručak najbolji način da
započnete dan tokom vaše posjete. Regionalne razlike u jelima su velike.
Tradicionalni doručak u Mardinu je raznolik, a uključuje lokalne proizvode
nabavljene iz Mardina i okolice.
Zvijezde mardinskog doručka su lokalni sirevi, dostupni tokom skoro svakog godišnjeg doba, poput mardinskog
lavaşa, dil sira, neslanog slatkog sira i kozjeg sira. Doručak još uključuje
za’atar, prirodni maslac, tahini melasu, Mardin Derik masline i još mnogo
delicija.
Geografske
oznake, jedinstveni okusi
Nakon doručka možete posjetiti slikovite kamene kuće,
crkve, manastire i džamije Mardina. Kad ogladnite, možete probati gastronomske
specijalitete sa geografskim oznakama, kao što su sembusek (pecivo punjeno mesom) i Mardin içli köfte (bulgur punjen mljevenim mesom). Nakon toga
možete prošetati historijskim čaršijama grada i prepustiti se uživanju u
mardinskim kebabima i kuhanim jelima za večeru.
Među najpoznatijim
tradicionalnim jelima grada su kebab od luka, kibbe (punjene tripice), alluciye
(gulaš od šljiva) i firkiye (janjeći
gulaš sa zelenim bademima). Posebno preporučujemo punjena rebra sa geografskom
oznakom uz čašu sirijskog vina iz vinogradarske kulture Mezopotamije.
Dok će
vas rebra, pripremljena prema stoljetnom receptu, ostaviti oduševljenim,
sirijska vina će biti odličan dodatak zahvaljujući intenzivnoj aromi. Harire, dezert koji podsjeća na puding,
pripremljen prvenstveno od melase od grožđa, odličan je za kraj. Ne napuštajte
grad bez da probate poznatu mırru,
jaku kafu sličnoj turskoj koja se služi u šoljicama.
Ponesitte djelić Mardin kulture kući. Pored slatkiša od badema, obojenih u plavo
biljnim pigmentom dobijenim od Lahor drveća, i mardinskog bulgura (sa geografskom oznakom), savršeni pokloni mogu
biti i cevizli sucuk (kobasica od
oraha i melase od grožđa), pečene leblebije i nagrađivano maslinovo ulje od Derik
maslina.
Ovi suveniri vam omogućavaju da ponovo okusite Mardin dugo nakon
posjete. Mardin proizvodi razne vrste sirijskih vina koje možete probati u
čaršijama i vinogradima regije. Nakon degustacije, možete se, sa dragim
ljudima, prepustiti užitku vina po vašem ukusu.
Kako
doći: Možete doći direktnim letovima iz turskih
gradova. Let iz Istanbula do Mardina traje dva sata. Autobusi, taksi prevoz i
auta za iznajmljivanje su dostupni od aerodroma Mardin do centra grada.
Gdje
odsjesti: Mardin nudi različite opcije za smještaj, od
lanaca hotela do pansiona. Za najbolji doživljaj autentične mardinske
atmosfere, možete odsjesti u obnovljenoj mardinskoj kući koja služi kao hotel u
Starom gradu.
Šta
posjetiti: Dok ste u Mardinu, posjetite Mardinsku
tvrđavu, medrese Zinciriye-Kasımiye, Veliku džamiju, manastir Mor Gabriel,
Muzej Mardin, drevni grad Dara, te uličice i kamene kuće grada.