Cijenjeni gastronomski magazin u svijetu TasteAtlas nmedavno je rangirao "najgore" ocijenjena jela.
Kada je riječ o jelima iz Bosne i Hercegovine, na listi su se našla neka od najcjenjenijih i najukusnijih specijaliteta tradicionalne bosanskohercegovačke kuhinje.
Na prvom mjestu su gurabije sa ocjenom 2,8 od maksimalnih pet.
Klasična bosanska slastica, gurabija je vrsta okruglog, pljosnatog kolačića od prhkog tijesta koji se obično priprema od brašna, šećera i ulja. Vjeruje se da ovaj slatki specijalitet ima istočnjačko porijeklo, te je neizostavan dio kulture, tradicije i kulinarskog nasljeđa cijelog Balkana.
Iako ima puno varijacija ovog deserta, kolačići obično sadrže jaja, prašak za pecivo ili sodu bikarbonu, maslac ili margarin te mliječne proizvode poput milerama, jogurta ili mlijeka. Kombinacija je obično aromatizirana vanilin prahom ili vanilin šećerom, koricom limuna, orašastim plodovima i suhim voćem, piše
tasteatlas.com.Iza gurabije je prijesnac ocijenjen sa 3,1. To je Hercegovačka pita sa sirom.
Priprema se od svježeg sira, kajmaka ili pavlake, jaja, mlijeka, brašna, ulja, soli i praška za pecivo.
Potom slijede buranija i sogan-dolma koje su dobile ocjenu 3,4, zatim popara i orašnice po 3,5.
Orašnice su sitni kolačići koji se pripremaju od samo tri sastojka - bjelanjaka, šećera i oraha.
Slijede kadaif, sutlijaš i kalja sa ocjenom 3,6, tufahija, hurmašica, begova čorba, ružice sa 3,7, japrak, bosanski lonac, tuzlanski ćevapi, smokvara sa 3,8 i klepe koje su dobile ocjenu 3,9.
Kompletnu listu najgore ocijenjenih bosanskohercegovačkih jela možete pronaći
ovdje.