navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Tiramisu s kestenom: Isprobajte jesensku verziju omiljenog kremastog deserta

Iskoristite do kraja sezonu kestena i isprobajte kako je fin kao dodatak jednom od najdražih kremastih deserta.

Objavljeno: 18.11.2023. u 22:20
get url
text

Naravno, u pitanju je tiramisu koji uz pomoć kestena postaje još ukusniji.

Sastojci za tiramisu s kestenom:

100 grama šećera u prahu
3 dcl slatkog vrhnja
200 grama kesten-pirea
400 grama mascarponea
2 dcl jake crne kave
5 velikih žlica amaretta
piškote
kakao

Tiramisu s kestenom - priprema:

Kesten-pire stavite u blender, dodajte mu 1 dcl slatkog vrhnja i blendajte kratko dok ne dobijete glatku homogenu smjesu. Možete koristiti i štapni mikser ako nemate blender. Od preostalih 2 dcl slatkog vrhnja napravite šlag. U mascarpone dodajte šećer u prahu i miksajte dok se sastojci ne povežu. Zatim dodajte kesten i promiksajte. Na kraju dodajte šlag i ručno ga kuhačom ili kašikom povežite s kremom.

U tanjiru ili zdjelici pomiješajte kafu i amaretto. Pripremite čaše u kojima ćete servirati tiramisu. Uzmite dvije piškote, namočite ih kratko u mješavinu kafe i amaretta, rastrgajte i stavite na dno čaše. Dodajte veliku kašiku kreme, zatim opet stavite red piškota pa kašiku kreme i na kraju sve posipajte kakaom. Punite čašice dok ne potrošite kremu.

SAVJET:

Umjesto amaretta možete korisititi rum. Ako vam serviranje u čašicama nije praktično slažite slojeve u jednu posudu po želji.