navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vrijedi probati

Tmurni zimski dani, pa ste i vi tmurni: Jeste li znali da vam neka hrana može popraviti raspoloženje

Mnogi se, kada dođu tmurni zimski dani, osjećaju tužno i to stanje ima i svoj stručni naziv.

Objavljeno: 20.12.2022. u 20:32
get url
text

Smatra se da je sezonski afektivni poremećaj (SAD) izazvan manjom izloženošću sunčevoj svjetlosti zbog kraćih, zimskih dana.

Upravo to može uzrokovati umor, depresiju i socijalno povlačenje.

No jedno istraživanje pokazalo je kako određene namirnice mogu utjecati na mentalno zdravlje, to pozitivno.

Pokazalo se, naime da određena hrana poboljšava cjelokupno zdravlje mozga i određene vrste poremećaja raspoloženja.

Pojedina hrana zaista je u stanju podići raspoloženje i učiniti nas sretnijim, a evo i o kojim namirnicama se radi, piše Healthline.

Fermentirana hrana

Kiseli kupus, kiseli krastavci, kefir i jogurt pokreću dobre bakterije u crijevima što može povisiti količinu određenih hemikalija u mozgu koje mogu pomoći u ublažavanju depresije.

Bobičasto voće i zeljasto povrće

Ovo je uvijek dobar izbor, pun antioksidansa i drugih hranjivih tvari naročito dobrih za mozak. British Journal of Nutrition otkriva da je učestali unos bobičastog i drugog voća povezan s većim psihičkim blagostanjem i manjom depresijom. Isto je i sa povrćem poput kelja, špinata, rukole i zelenog povrća, koje je odlično za očuvanje mentalnog zdravlja i podržavanje kognitivnih funkcija.

Kurkuma i ostali začini

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, posebno je snažno protivupalno sredstvo koje štiti mozak, stoga je jasno zašto biste tokom zimskih dana trebali pojačati njegovu upotrebu.

Mediteranska prehrana

Masline, maslinovo ulje, povrće, grah, orašasti plodovi, sjemenke i riba, sve je to u skladu s mediteranskim stilom prehrane.

Orašasti plodovi i sjemenke

Već svi znaju kako su orasi posebno korisni za zdravlje mozga jer sadrže triptofan, aminokiselinu potrebnu za proizvodnju hormona serotonina koji stabilizira raspoloženje. To je sasvim dovoljan razlog da svakodnevne grickalice zamijenite ovom namirnicom.

Tamna čokolada

Čokolada je bogata mnogim spojevima koji podižu raspoloženje. Njen šećer može poboljšati raspoloženje jer je brzi izvor goriva za mozak. Također, može otpuštati niz spojeva za dobro raspoloženje, kao što su kofein, teobromin i N-aciletanolamin - tvar hemijski slična kanabinoidima koja se povezuje s poboljšanjem raspoloženja. Osim toga, njen ugodan okus, tekstura i miris također mogu utjecati na dobro raspoloženje.

Kafa

Kofein u kafi sprečava prirodni spoj koji se zove adenozin da se veže za moždane receptore koji potiču umor, čime se povećava budnost i koncentracija. Štaviše, povećava otpuštanje neurotransmitera koji podižu raspoloženje, poput dopamina i norepinefrina.