navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Upozorenje

Toaletni papir sadrži štetne hemikalije

Toaletni papir neočekivan je i "potencijalno veliki izvor" hemikalija PFAS, koje nazivaju i "vječnim zagađivačima" štetnim po ljudsko zdravlje te koje ulaze u otpadne vode i tlo, pokazali su rezultati studije.

Objavljeno: 02.03.2023. u 11:23
get url
text

Perfluoralkilne i polifluoralkilne tvari (PFAS) velika je grupa hiljada sintetičkih hemikalija stvaranih od 40-ih godina prošlog stoljeća, a naziv "vječne" dobile su zato što je njihov životni ciklus vrlo dug, piše Daily Mail.

Prisutne su u brojnim predmetima svakodnevnog života (kozmetici, nepropusnoj odjeći, kuhinjskom priboru koji sprečava prijanjanje...) a povezuju se s više tipova raka, kardiovaskularnih bolesti, tegoba s plodnošću i poremećaja ponašanja kod djece.

Naučnici koji su proveli studiju, objavljenu prošlog utorka u časopisu Environmental Science & Technology Letters, prikupili su od novembra 2021. i augusta 2022. role toaletnog papira koje se prodaju u Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi, Africi i zapadnoj Evropi.

Prikupili su i uzorke otpadnih voda iz ćelija za pročišćavanje voda u Sjedinjenim Američkim Državama.

Otkrili su prisutnost "fosfata diPAP (Polyfuoroalkyl Phosphoric Acid Diesters), spojeva koji se mogu pretvoriti u stabilnije PFAS kao što je potencijalno kancerogena perfluoroktanoična kiselina (upotrebljava se u proizvodnji teflona).

Ovo otkriće PFAS-a u higijenskom papiru može se tumačiti činjenicom da neki proizvođači dodaju hemijske tvari pri preradi drva u papirnu kašu, a tragovi tih hemijskih tvari ostaju u finalnom proizvodu.

I reciklirani toaletni papir može također biti proizveden iz vlakana koja potječu iz materijala koji sadrže PFAS, navodi studija.

Evropska agencija za hemijske proizvode (ECHA), kojoj se obratilo pet zemalja članica Evropske unije sredinom prošlog mjeseca, treba odlučiti da se PFAS zabrani do 2026. godine.