navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
NIje rano za zimnicu

Tradicionalni pekmez kojem malo ko može odoljeti: Volite šljive, iskoristite ih za pripremu bestilja

Nisu se odavno krošnje šljiva savile od težine plodova kao ovog ljeta, pa mnoge domaćice već uveliko planiraju zimnicu sa ovim slasnim plodovima.

Objavljeno: 25.08.2020. u 18:07
get url
text

Jedan od najpopularnijih recepata za zimnicu sa šljivama na našim prostorima je – bestilj, tradicionalni pekmez kojem malo ko može odoljeti.

Alija Lakišić u Bosanskom kuharu iz 1945. godine za bestilj kaže:

"Begmăz, pekmez na perzijskom označava piće, uvareni sok od grožđa, jabuka, šljiva i sl. Bestij, bestilj, šogolj ili bosanski pekmez predstavlja gusto ukuhano voće bez šećera." 

U opisu pripreme samog bestilja od šljiva autor navodi kako šljive moraju biti prezrele, dakle, one koje su se već na drvetu počele sušiti.

Iz šljiva se izvade košpice, sipaju u kazan, doda im se malo vode i sve se kuha dok se šljive ne raspadnu tako da se mogu kroz rijetko sito protjerati.

Za vrijeme kuhanja dodaje se nešto kore limuna i karanfilića, a nakon toga se protjera kroz sito na kojem ostaju kožice, peteljke.

Pri kuhanju se stalno mora miješati, a bestilj je kuhan onda kada kutlača u njemu može stajati vertikalno ili ako se među prstima rasteže u končiće.

Bestilj se vruć sipa u posude (ćupove i staklene tegle), te na taj način sam voćni šećer „skoči” na vrh i konzervira ga tako da može dugo stajati.

Iako postoji niz varijanti recepta za bestilj, osnova je ista: šljive treba očistiti od košpica i kuhati, što duže - to bolje.

Važno je izabrati zrele i lijepe plodove, a izbaciti truhle ili zelene šljive.

Voće operite pod mlazom tekuće vode, ocijedite, raspolovite i izvadite košpice.

Ukoliko se odlučite za ukuhavanje sa šećerom, u lonac redajte red šljiva, red šećera dok ne dođete do pred sami vrh lonca, pa uz stalno miješanje kuhajte na srednje jakoj vatri do željene gustoće.

Kuhani bestilj sipajte u čiste tegle, zatvorite, tegle složite jednu do druge i pokrijte dekom kako bi se polako ohladile.

Na ovaj način ispod poklopca će se stvoriti vakum koji će sačuvati bestilj i nekoliko mjeseci.