navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Radite li i vi to

Treba li meso prati prije kuhanja: Stručnjaci kažu da...

Mnogi se drže nepisanog pravila, pa prije kuhanja meso uvijek treba oprati pod mlazom vode, ali se postavlja pitanje - je li to uopće potrebno?

Objavljeno: 19.11.2023. u 14:21
get url
text

Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga svi ispiraju.

U nekim zemljama čak se koriste i kiseline poput limuna ili sirćeta, prenosi Healthline.

Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.

No ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog sirćeta može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste. Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari - dobro očistite radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopera gdje ćete ispirati meso i obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja.