navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U Starom gradu

Trebinje dobija prvi halal restoran

Trebinje je jedna od najznačajnijih turističkih destinacija Bosne i Hercegovine koja zahvaljujući odličnom geografskom položaju između Dubrovnika i Herceg Novog vrlo intenzivno razvija turizam tokom cijele godine.

Objavljeno: 19.08.2023. u 12:25
get url
text

Medžlis Islamske zajednice Trebinje i brojna dijaspora postaju značajniji investitori u turizam čime se proširuje ponuda i privlače novi gosti, kako domaći tako i strani.

U Trebinju je nedavno otvoren prvi halal restoran-ćevabdžinica koja je smještena u Vakufskoj kući u Starom gradu u blizini Sultan Ahmedove džamije.

Orhan Tičić je rođen u Trebinju, a živi i radi u Engleskoj. Uprkos udaljenosti, mnogo vremena provodi u rodnom gradu, a nedavno je odlučio investirati u restoran, odnosno ćevabdžnicu.

- U Engleskoj imam firmu koja sarađuje sa prehrambenom industrijom gdje mi radimo marketing, advising, socijalne mreže, web stranice i aplikacije. Zajedno sa kolegom Tihomirom Ateljevićem iz Trebinja smo došli na ideju da otvorimo čevabdžinicu u Starom gradu - kaže Tičić za Anadoliju.

Njegova namjera je da svojim primjerom uspješne investicije motivira i druge iz dijaspore da ulažu u Trebinje i Bosnu i Hercegovinu kako bi se lokalna ekonomija i standard poboljšali što je dobrobit svih građana.

Objekat je u procesu halal certifikacije, po čemu je jedinstven u ovom djelu Hercegovine.

- Poslujući u Trebinju, upoznao sam se sa mnogo novih ljudi iz Trebinja i iz cijele Bosne i Hercegovine koji su nam izašli u susret i pomogli. Jedan od njih je i poznati bosanskohercegovački kuhar Nihad Memeledžija koji je tokom priprema za otvaranje objekta, odnosno edukacije osoblja, boravio u Trebinju te nam je mnogo pomogao na početku, kad je najizazovnije - dodaje Tičić.

FOTO: AA

Medžlis Islamske zajednice Trebinje, iako djeluje u specifičnim okolnostima, već godinama ulaže u razvojne projekte obnove vakufske imovine i njeno stavljanje u privrednu funkciju. Prije otvaranja ovog restorana, Medžlis je investirao 2018. godine u četiri apartmana čime je upotpunjena ponuda Trebinja halal smještajem. Ovaj projekat je realizovan u najvećoj mjeri zahvaljujući velikom dobrotvoru i najvećem poslijeratnom trebinjskom vakifu Kasimu Čustoviću Kami.

Vakufsku kuću u kojoj je smještena ćevabdžinica su donacijama kupile i uvakufile džematlije Trebinja još 2018. godine, a njena obnova trajala je dvije godine.

- Jedan od najvećih donatora za obnovu Vakufske kuće bila je općina Karatay iz Konye u Turskoj, kojoj dugujemo veliku zahvalnost. Naravno, zahvalnost dugujemo i svim drugim donatorima kojih je mnogo i svi su zaslužni da u Trebinju imamo jedan ovakav objekat razvojnog karaktera - kaže glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Trebinje Sadik ef. Fazlagić.

Iz Medžlisa se nadaju da će ovaj primjer saradnje biti motivacija i drugima da ulažu i posluju u Trebinju.

- Nadamo se da će investitor svojim trudom, radom i ozbiljnošću opravdati ukazano povjerenje i privući veliki broj turista iz Bosne i Hercegovine i regiona. Veliko nam je zadovoljstvo što je zakupac vakufskog prostora uspješni Trebinjac iz dijaspore sa izraženom željom za pokretanje jednog ovakvog biznisa u svome rodnom gradu. Ovo je primjer koji želimo istaći kao pozitivan, ali i potaći druge ljude da ga slijede - dodaje hafiz Fazlagić.

FOTO: AA

Pored navedenog, u Trebinju postoji više privatnih smještajnih objekata čiji su vlasnici iz dijaspore. Jedan od njih je Avdo Karadža koji je prizemlje porodične kuće u prigradskom naselju Prljače preuredio u tri apartmana.

- Mi smo prije 20-tak godina odlučili uložiti sredstva u porodično imanje s ciljem bavljenja turizmom. Međutim, različite okolnosti su nas udaljile od tog cilja da početkom ove godine krenuli sa radom. Naša kuća se nalazi izvan grada, prema Nikšiću, što gostima pruža miran boravak i tišinu u sezoni. Trebinje je jako privlačna destinacija u svim godišnjim dobima, a posebno zimi kada je magla u Sarajevu. Također, Trebinje je povoljnija opcija za smještaj ako želite posjetiti Dubrovnik, Herceg Novi ili neki drugi grad u blizini - kaže Karadža.

Za njega je ova investicija i priprema za povratak iz Švedske, odnosno posao kojim se može baviti njegova porodica.