navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Koristan savjet

Trik domaćica: Kako da duže sačuvate zelenu salatu

Redovna konzumacija zelene salate spriječava i smanjuje rizik od brojnih bolesti, a najčešće se preporučuje onima kod kojih se javlja anemija.

Objavljeno: 12.03.2021. u 13:24
get url
text

Zbog toga je poželjno da je što češće konzumiramo. Posebno treba voditi računa na koji način je čuvamo.
Velika je greška ostaviti zelenu salatu u plastičnoj ambalaži, kesi ili zatvorenoj posudi jer će brzo početi da trune. Važno je da do nje dolazi zrak i da vlaga polako isparava.

Mnoge domaćice služe se jednim odličnim trikom da bi joj produžili svježinu, a time i vijek trajanja. Odmah nakon kupovine omotajte je papirnim ubrusom i stavite tako u frižider. Ukoliko u njoj nema previše vlage, tada taj ubrus malo poprskajte vodom.

Na taj način će imati i dovoljno vlage da se ne počne sušiti, a u isto vrijeme će višak isparavati čime se spriječava truljenje. Na ovaj način salata može ostati svježa i do pet dana. Samo u tom periodu povremeno treba promijenite papirni ubrus novim.

Ukoliko su joj listovi pomalo obješeni i uvenuli, prije jela je ostavite u hladnu vodu i posmatrajte kako će joj se brzo vratiti svježina i hrskavost.