navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pripremite se

Trikovi za Crni petak: Izbjegnite "lažne" popuste, naučite kupiti odjeću bez probe i uštedite više

Američko šoping ludilo koje se preslikalo i na naše trgovine te se posljednjih godina uvuklo u navike domaćih potrošača stiglo nam je i ove godine.

Objavljeno: 23.11.2023. u 18:52
get url
text

Crni petak idealan je za uštedjeti dobre iznose - ali i potrošiti ih.

Šoping nas ovih dana može "ponijeti", pa je vrlo lako kupiti i ono što nam ne treba, kao i stvari koje kvalitetom ne odgovaraju, ali su bile jeftine pa nam nije žao novca. Važno je dobro se pripremiti za trošenje, proučiti šta već kod kuće imamo i maksimalno iskoristiti popuste pa kupiti ono što nam zaista treba.

Počevši s trošenjem na modne komade, evo na šta sve trebate obratiti pažnju prije nego što zakoračite u trgovine gdje vam pozornost s jedne na drugu stranu vuku veliki crveni znakovi s popustima.

- Crni petak mnoge trgovine koriste kao priliku za rješavanje velike količine odjeće koja se nije prodala po redovnim, a ni po sniženim cijenama. Ona je spremljena u skladište i čeka svoju priliku za novi "izlazak" pred kupce. "Crni petak" je jedinstvena prilika za to jer je fokus kupaca usmjeren prema kupovini što povoljnijih komada. No znajte jedno - povoljno, jeftino, sniženo ili kako god to nazvali nije uvijek i najbolje što vam treba. Posebno ako je odjeća stara nekoliko sezona. Zašto? Tkanine imaju svoj rok trajanja i oštećuju se tokom stajanja na vješalicama ili u skladištu, s vremenom mijenjaju svoj oblik, a i imaju moć serviranja po nerealnim cijenama - otkrila je modna savjetnica.

Prvo počnite s etiketama. Ako su starije, zgužvane ili nekoliko puta prelijepljene s etiketama za popust (pogledajte imaju li tragove crvenih ili narandžastih naljepnica), znajte da je riječ o odjevnom predmetu koji nije prodan nekoliko sezona.

Dobro pogledajte tkaninu od koje je napravljen kako biste bili sigurni da se tkanje nije "razišlo" odnosno da se nešto što kupite neće poderati prilikom prvog odijevanja. Testirajte kvalitetu tanine tako da je okrenete prema svjetlu. Moglo bi vas iznenaditi tkanje haljine koja na prvi pogled izgleda savršeno. Sve što kupujete skinite s vješalice i pogledajte ramena odjevnog predmeta - ne smije biti trag vješalice na njemu. I za kraj pomirišite odjeću - osjetite li miris vlage, ne kupujte, malo koliko bilo jeftino.

Nakon što ste odabrali komade u trgovini za koje ste sigurni da su za vas i da ih se isplati kupiti, slijedi nova poteškoća - isprobavanje. Velike gužve, nered i guranje mogu vam zadati glavobolju, pa je super imati odjevnu kombinaciju na sebi koja će vam olakšati cijelu situaciju. Neke komade možete kupiti i bez isprobavanja.

Deblje grilonke, lagana haljinica i kratke čizmice su odlična kombinacija za svaku šopingholičarku. Dužinu hlača i opseg struka možete izmjeriti tako da unutarnju sredinu hlača prislonite na bradu, a kraj nogavice pridržite rukom. Ako ona seže do sredine dlana, to je vaša klasična dužina hlača. Struk izmjerite tako da zakopčate hlače pa uvučete ruku u taj otvor vodoravno, između dlana i lakta. Ako odgovara, odgovarat će vam i veličina u struku. Struk možete izmjeriti i tako da napravite "ogrlicu" sa zakopčanim hlačama oko vrata.

Haljine su nešto jednostavnije, pa donji dio vješalice prislonite na ramena, tako da vam je kuka na visini nosa.Tako ćete najbolje izmjeriti dužinu.

Ako ipak kupujete online, obratite pažnju na recenzije za stranicu i proizvod te mjere koje stoje uz svaki komad, kao i na visinu modela s fotografije, kako bi kupovina bila bez povrata.

Za one kojima moda nije glavni fokus ovih dana punih sniženja, nego usluge ili gadgeti, dobro proučite različite ponude kako ne biste preplatili proizvod.