navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Neugodan osjećaj

Trnci u rukama, mogući uzroci

Neugodan osjećaja žarenja i trnjenja u rukama može ukazivati na probleme sa cirkulacijom i nedostatkom pojedinih minerala u tijelu, što je moguće popraviti vježbama i pravilnom ishranom…

Objavljeno: 17.02.2024. u 17:37
get url
text
Trnci, ruke
Trnci, ruke

Trnci se pojavljuju iz mnogo različitih razloga. Nekad je uzrok dugo stajanje u istoj pozi, nekad problemi s protokom krvi, a nekad oštećenje živaca ili njihov pritisak na kičmu.

Trnjenje se pojavljuje na različitim dijelovima tijela, a posebno neugodni su oni trnci koji se javljaju u rukama, jer uz njih gubimo dobar osjet, a u nekim ekstremnim slučajevima dovode čak do toga da nam ispadaju stvari.

Nema sumnje, trnci mogu negativno utjecati na kvalitet vašeg života i zato treba detektirati njihov uzrok i pokušati poboljšati stanje…

Trnci u rukama mogu biti uzrokovani sindromom karpalnog tunela, odnosno pritiskom na živac što zahtijeva liječenje i u nekim slučajevima čak operativni zahvat.

No, u većini slučajeva radi se o problemu s cirkulacijom, odnosno problemu s protokom krvi, kisika i hranjivih tvari kroz organizam.

Vježbe

Postoje vježbe koje mogu potaknuti cirkulaciju. Fokusirane su na ruke i noge, ali i na vratnu kičmu čija ukočenost može dovesti do problema sa normalnim funkcioniranjem cjelokupnog tijela.

Sve kreće razgibavanjem vrata, pomicanjem glave prema desnom i lijevom ramenu naizmjence, a zatim i kružnim kretanjem. Slijedi razgibavanje ruku i nogu i stopala barem 10 puta, a onda sličnim pokretom i kompletnih ekstremiteta.

Važne su i redovne vježbe istezanja za vrijeme radnog vremena, kako ne bi došlo do ukočenosti zbog nepomičnog sjedenja osam sati u uredu. Svakih pola sata trebalo bi ustati, protegnuti noge i istegnuti donji dio leđa, izbacivanjem kukova prema naprijed.

Ishrana

Trnci definitivno mogu biti rezultat nedostatka određenih minerala i vitamina, što lako možete dovesti u red prelaskom na zdravi životni stil.

Magnezij je jedan od minerala čiji nedostatak može izazvati trnjenje, a tu su i vitamini E, B1, B6, B12 koji utječu na živčani sistem i omogućuju skladni prijenos impulsa kroz tijelo.

Neke od namirnica koje se preporučuju jesti osobama koje imaju problema s trncima su orašasti plodovi, bobičasto i citrusno voće, sjemenke tikve, maslinovo ulje, paradajz.