U nastavku pročitajte kako ih napraviti.
Trokutići s lješnjacima - sastojci:
TIJESTO:
225 g brašna
1 kašika praška za pecivo
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
1 žumnce
100 g margarina
OSTALO:
3 kašike marmelade od marelice
150 g margarina
150 g šećera
2 vanilin šećera
3 kašike vode
100 g mljevenih lješnjaka
200 g sjeckanih lješnjaka
GLAZURA:
200 g čokolade
malo ulja
Trokutići s lješnjacima - priprema:
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo.
Dodajte šećer, vanilin šećer, jaje, žumance, razmekšani margarin.
Dobro izmiješajte tijesto da se sve sjedini.
U kalup za pečenje iz peći, na koji ste prethodno stavili papir, stavite tijesto.
Tijesto premažite marmeladom.
Margarin, šećer, vanilin šećer i vodu stavite na vatru da se sve otopi.
Sklonite s vatre i umiješajte mljevene i sjeckane lješnjake.
Ostavite smjesu da se malo ohladi.
Nanesite smjesu na tijesto i jednako podijelite.
Stavite peć na 180 stepeni 25 minuta.
Kada se ohladi, režite trake iste debljine vodoravno i okomito (4 x 4 cm), a onda svaki još dijagonalno da dobijete trokute.
Čokoladu i malo ulja istopite na pari.
U otopljenu čokoladu umočite oba oštra ugla trokuta.
Ostavite da se ohladi.
Trokutići s lješnjacima mogu se čuvati u metalnoj kutiji oko 2 tjedna.