navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Trokutići s lješnjacima za prazničnu trpezu

Trokutići s lješnjacima nalaze se na listi najboljih prazničnih kolača, a njihov je veliki plus činjenica da je priprema jednostavna.

Objavljeno: 25.12.2022. u 10:31
get url
text

U nastavku pročitajte kako ih napraviti.

Trokutići s lješnjacima - sastojci:

TIJESTO:

225 g brašna
1 kašika praška za pecivo
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
1 žumnce
100 g margarina

OSTALO:

3 kašike marmelade od marelice
150 g margarina
150 g šećera
2 vanilin šećera
3 kašike vode
100 g mljevenih lješnjaka
200 g sjeckanih lješnjaka

GLAZURA:

200 g čokolade
malo ulja

Trokutići s lješnjacima - priprema:

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo.

Dodajte šećer, vanilin šećer, jaje, žumance, razmekšani margarin.

Dobro izmiješajte tijesto da se sve sjedini.

U kalup za pečenje iz peći, na koji ste prethodno stavili papir, stavite tijesto.

Tijesto premažite marmeladom.

Margarin, šećer, vanilin šećer i vodu stavite na vatru da se sve otopi.

Sklonite s vatre i umiješajte mljevene i sjeckane lješnjake.

Ostavite smjesu da se malo ohladi.

Nanesite smjesu na tijesto i jednako podijelite.

Stavite peć na 180 stepeni 25 minuta.

Kada se ohladi, režite trake iste debljine vodoravno i okomito (4 x 4 cm), a onda svaki još dijagonalno da dobijete trokute.

Čokoladu i malo ulja istopite na pari.

U otopljenu čokoladu umočite oba oštra ugla trokuta.

Ostavite da se ohladi.

Trokutići s lješnjacima mogu se čuvati u metalnoj kutiji oko 2 tjedna.