navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Naučnici

U Argentini otkrili potpuno novu vrstu dinosaura

Područje na kojemu su fosilni ostaci pronađeni neuobičajeno je stanište za dinosaure biljojede, jer je tu nekad bila pustinja

Objavljeno: 05.11.2018. u 16:39
get url
text

Grupa španskih i argentinskih paleontologa otkrila je dobro očuvane ostatke nepoznate vrste dinosaura koji su prije 110 miliona godina živjeli u Neuquenu u središtu Argentine. To je objavio državni univerzitet La Matanza.

Ostaci tri dinosaura pripadaju jednom odraslom i dvojici mladih dinosaura.

Novootkrivenu vrstu naučnici su nazvali Lavocatisaurus agrioensi te ustanovili da pripada grupi dinosaura biljojeda, sauropoda, u koju spadaju diplodoki i brontosauri. Riječ je o najvećim kopnenim životinjama koje su živjele na Zemlji, ali i najvećoj vrsti dinosaura.

- Pronašli smo uglavnom kosti lobanje, čeljusti, puno zuba, dijelove kostiju njuške, kosti koje definiraju očne duplje i vjerojatno ćemo uspjeti obaviti kompletnu rekonstrukciju glave. Ovo otkriće nam je važno jer je riječ o novoj vrsti dinosaura koja je živjela u području na kojemu ne biste očekivali njihove fosilne ostatke jer je nekad bilo vrlo sušno i bez puno vegetacije - rekao je Jose Luis Carballido, naučnik i zaposlenik muzeja Egidio Feruglio.

Ostaci odraslog sauropoda upućuju na to da je bio dugačak oko 12 metara, a dužina mlađih pripadnika ove vrste iznosila je između šest i sedam metara.

Carballido kaže da otkriće ostataka tri dinosaura ukazuju na to da su sauropodi pripadali grupi dinosaura koja se kretala u grupama te da su zajedno uginuli.

Podsjeća da su sauropodi najveće kopnene životinje koje su živjele na Zemlji. Mogli su dosegnuti 33 do 34 metra dužine i težiti i do 120 tona. Pojavili su se otprilike prije 220 miliona godina, a nestali su sredinom jure.