navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Naučnici zabrinuti

U SAD-u nagli porast rijetke alergije na meso zbog ugriza krpelja

Stopa Amerikanaca koji razvijaju rijetku alergiju na meso od ugriza krpelja raste i možda je već pogodila čak 450.000 ljudi, tvrde istraživači.

Objavljeno: 29.07.2023. u 22:44
get url
text

Novi podaci koje je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju nagli porast slučajeva alfa-gal sindroma. Zbog alergije na nekoliko vrsta mesa ili životinjskih proizvoda može doći do po život opasne reakcije, piše BBC.

Američki naučnici pronašli su alfa-gal u slini krpelja Amblyomma americanum koji ima bijelu mrlju na leđima te se uglavnom nalazi u južnim i istočnim dijelovima SAD-a. Stručnjaci upozoravaju da se zbog klimatskih promjena povećava broj tih krpelja i da se mogu proširiti i drugdje, izvan SAD-a.

VEZANI TEKST - Mladiću se život zbog uboda krpelja pretvorio u pakao: Dobio 26 različitih dijagnoza, bio čak i na psihijatriji

Od ugriza Amblyomma americanuma osoba se može razboljeti ako konzumira određeno meso i životinjske proizvode dobivene od sisavaca. Na popisu opasnih namirnica za osobe koje pate od alfa-gal sindroma nalaze se svinjetina, govedina, zečetina, janjetina, divljač, želatina, mlijeko, neki mliječni proizvodi i lijekovi.

Simptomi još uvijek slabo shvaćenog sindroma uključuju grčeve u želucu, proljev, osip i otežano disanje, što može izazvati smrtonosnu anafilaksiju.

Reakcije alfa-gel sindroma mogu se razlikovati od osobe do osobe, u rasponu od blagih do teških ili čak opasnih po život, kaže CDC. 

Zbog toga koliko tijelo sporo probavlja meso, može biti vrlo teško uočiti simptome koji se pojavljuju. Više od 110.000 slučajeva otkriveno je od 2010. godine, kaže CDC. Od 2017. do 2021. broj slučajeva porastao je za oko 15 000 godišnje.

Zbog poteškoća s dijagnozom, CDC kaže da je ukupno do 450.000 Amerikanaca moglo razviti alergije na meso zbog alfa-gala. Prošlogodišnja anketa u kojoj je sudjelovalo 1500 američkih doktora i zdravstvenih radnika pokazala je da 42 posto njih nikada nije čulo za sindrom.

U anketi, koju je također CDC, otprilike jedna trećina grupe rekla je da nije previše sigurna u svoju sposobnost identificiranja bolesti. Samo 5 posto ispitanih je reklo da su vrlo sigurni u svoje sposobnosti.

Alfa-gal sindrom je slučajno otkriven 2008. nakon što su američki istraživači pronašli neočekivane rezultate tijekom testiranja lijeka za liječenje raka.