navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dom mladih

U Sarajevu otvoren Ex-Yu Rock Centar i prva izložba "Šokiraš me, majke mi!"

U sarajevskom Domu mladih Skenderija, u prostoru bivšeg "Kaktusa", otvoren je Ex-Yu Rock Centar.

Objavljeno: 30.11.2022. u 08:36
get url
text

Tema prve izložbe, nazvane po pjesmi Zabranjeg pušenja "Šokiraš me, majke mi!", kojom je Centar simbolično otvoren, jest "Sarajevska rock scena 1980-1992."

Igor Mišić iz tima Ex-Yu Rock Centra kazao je da se na pripremi izložbe radilo više od godinu. Idejni tvorac projekta je Amerikanac Will Richard, koji u Bosni i Hercegovini živi 12 godina.

On je prilkom otvaranja izjavio da je jugoslovenska rock scena bila jedna od najboljih na svijetu, odmah nakon američke i britanske. Richard je rekao da su u posljednje dvije godine prikupili značajan broj eksponata.

- Plan je da otvorimo veliki muzej cijele Jugoslavije, možda za godinu. U međuvremenu da imamo tri-četiri velike izložbe, prije toga. I prva tema je "Sarajevska scena 1980-1992." - kazao je Richard.

On je istaknuo da su u tom periodu u Sarajevu gostovale brojne grupe svjetske klase.

Ex-Yu Rock Centar ima za cilj da predstavi historiju i budućnost Ex-Yu Rocka kroz savremeni objekat koji će biti u potpunosti otvoren 2024. godine. Planirano je nekoliko izložbi koje će biti realizovane tokom 2023. godine.

Prva faza se sastoji od dvije izložbe. Izložba "Šokiraš me, majke mi!" pokriva zlatno doba sarajevske scene - uključujući korijene rocka, popa i živopisnu demo scenu. Druga izložba, povodom 40. godišnjice albuma Odbrana i Poslednji Dani grupe Idoli, bit će otvorena sredinom decembra.

Ex-Yu Rock Centar za sada su podržali: Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Švicarske, Evropska unija, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Centar za promociju civilnog društva, Ambasada Francuske, UNESCO i Općina Centar Sarajevo.