No, način na koji ih svi vole jesti su pečeni kesteni kao grickalica uvečer dok gledate dobar film ili čitate omiljeno štivo.
Ono što mnoge zanima jeste – kako ih pravilno ispeći?
Evo kako ćete to uraditi:
Za početak, ne riskirajte suvišne povrede tupim noževima i rezanjem kore u križiće ili kružiće, potrebna vam je samo jedna duga linija duž cijelog kestena i to napravljena nazubljenim nožem za hljeb.
Nakon toga kestene stavite u lonac s vodom. Uključite ringlu i kuhajte dok voda ne prokuha, a potom ih ocijedite, stavite u posudu za pečenje i pecite na 220 stepeni Celzijusa 20 do 25 minuta.
Kada su gotovi, zamotajte ih u kuhinjsku krpu i pustite da odstoje nekoliko minuta, a potom poslužite.
Od kestena možete pripremiti i slasni pire
Potrebni sastojci: 1000 g kestena, 1 kašičica šećera, 100 g maslaca, malo mlijeka, šlag pjena.
Postupak pripreme:
Zasjeći koru kestena i staviti ih u prokuhanu vodu, pa ih kuhati u zaslađenoj vodi. Kada se skuhaju, propasirati ih, dodati malo toplog mlijeka i izmiksani maslac.
Sve pažljivo izmiješati, propasirati i podijeliti u porcije te ukrasiti umućenom šlag pjenom.
Pečena piletina s kestenima
Potrebni sastojci: 4 pileća filea (bijelo meso bez kosti), 450 zelene buranije, 400 g kestena, 1 čili papričica, 1 vezica peršina, 2 česna bijelog luka, so, biber, maslinovo ulje, maslac, limun.
Postupak pripreme:
Pileća prsa s kožicom marinirajte u soli, biberu, maslinovom ulju i limunovom soku.
Buraniju kuhajte na pari oko 25 minuta.
Kestene operite, zarežite nožićem po sredini, pa kuhajte u prokuhanoj, blago posoljenoj vodi oko 15 minuta. Pustite da se kratko ohlade, pa im uklonite kožicu.
Na dvije kašičice maslaca popržite bijeli luk i čili papričicu narezane na ploškice, dodajte očišćene kestene i dinstajte 10-tak minuta. Ugasite vatru, pa dodajte sitno nasjeckani svježi list peršuna.
Pileća prsa ispecite u grill tavi i poslužite uz buraniju i dinstani kesten.
Parfe torta sa kestenom, orasima i čokoladom
Sastojci za kesten pire: 1 kg kesten pirea, 150 g mljevenih oraha, 150 g šećera, 150 g maslaca, 50 g čokolade za kuhanje.
Glazura: 100 g čokolade za kuhanje, 3 kašike šećera, 6 kašika mlijeka.
Postupak pripreme:
Kestene stavite u veliki lonac, ulijte vode tako da budu skroz prekriveni i kuhajte ih sat i 30 minuta. Za dobijanje jednog kilograma pirea od kestena trebat će vam 1,6 do 1,8 kg svježih kestena jer se tokom čiščenja težina smanji.
Kuhane i ohlađene kestene prerežite po pola, pa im kašičicom izvadite sredinu. Očiščeni kesten pire sameljite u mlinu za orahe.
Maslac, šećer i čokoladu stavite u lonac, pa zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer i čokolada ne otope. Dodajte mljevene orahe.
Malo ohlađenu kremu dodajte u zdjelu sa kesten pireom.
Smjesu dobro izmiješajte, a zatim je rukama umijesite kao da mijesite tijesto. Kada se svi sastojci sjedine premjestite smjesu na tanjir za torte koji ste navlažili hladnom vodom i formirajte oblik torte.
Tortu prelijte čokoladnom glazurom koju ćete pripremiti tako da šećer otopite u malo mlijeka, a zatim dodate čokoladu i miješate dok se ne otopi.