navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jesenja trpeza

U sve se miješa: Kako pravilno ispeći kesten i pripremiti pire, jelo sa piletinom i parfe tortu

Bili pečeni ili kuhani, miris kestena je neodoljiv. Ovi plodovi jeseni odlično se slažu uz slana, ali i slatka jela. Tako od kestena možete pripremiti pire, gustu supu, a odličan je dodatak i mnogim kolačima i tortama.

Objavljeno: 20.10.2021. u 07:49
get url
text

No, način na koji ih svi vole jesti su pečeni kesteni kao grickalica uvečer dok gledate dobar film ili čitate omiljeno štivo.

Ono što mnoge zanima jeste – kako ih pravilno ispeći?

Evo kako ćete to uraditi:

 

Za početak, ne riskirajte suvišne povrede tupim noževima i rezanjem kore u križiće ili kružiće, potrebna vam je samo jedna duga linija duž cijelog kestena i to napravljena nazubljenim nožem za hljeb.

Nakon toga kestene stavite u lonac s vodom. Uključite ringlu i kuhajte dok voda ne prokuha, a potom ih ocijedite, stavite u posudu za pečenje i pecite na 220 stepeni Celzijusa 20 do 25 minuta.

Kada su gotovi, zamotajte ih u kuhinjsku krpu i pustite da odstoje nekoliko minuta, a potom poslužite.

Od kestena možete pripremiti i slasni pire

 

Potrebni sastojci: 1000 g kestena, 1 kašičica šećera, 100 g maslaca, malo mlijeka, šlag pjena.

Postupak pripreme:

Zasjeći koru kestena i staviti ih u prokuhanu vodu, pa ih kuhati u zaslađenoj vodi. Kada se skuhaju, propasirati ih, dodati malo toplog mlijeka i izmiksani maslac.

Sve pažljivo izmiješati, propasirati i podijeliti u porcije te ukrasiti umućenom šlag pjenom.

Pečena piletina s kestenima

 

Potrebni sastojci: 4 pileća filea (bijelo meso bez kosti), 450 zelene buranije, 400 g kestena, 1 čili papričica, 1 vezica peršina, 2 česna bijelog luka, so, biber, maslinovo ulje, maslac, limun.

Postupak pripreme:

Pileća prsa s kožicom marinirajte u soli, biberu, maslinovom ulju i limunovom soku.

Buraniju kuhajte na pari oko 25 minuta.

Kestene operite, zarežite nožićem po sredini, pa kuhajte u prokuhanoj, blago posoljenoj vodi oko 15 minuta. Pustite da se kratko ohlade, pa im uklonite kožicu.

Na dvije kašičice maslaca popržite bijeli luk i čili papričicu narezane na ploškice, dodajte očišćene kestene i dinstajte 10-tak minuta. Ugasite vatru, pa dodajte sitno nasjeckani svježi list peršuna.

Pileća prsa ispecite u grill tavi i poslužite uz buraniju i dinstani kesten.

Parfe torta sa kestenom, orasima i čokoladom

 

Sastojci za kesten pire: 1 kg kesten pirea, 150 g mljevenih oraha, 150 g šećera, 150 g maslaca, 50 g čokolade za kuhanje.

Glazura: 100 g čokolade za kuhanje, 3 kašike šećera, 6 kašika mlijeka.

Postupak pripreme:

Kestene stavite u veliki lonac, ulijte vode tako da budu skroz prekriveni i kuhajte ih sat i 30 minuta. Za dobijanje jednog kilograma pirea od kestena trebat će vam 1,6 do 1,8 kg svježih kestena jer se tokom čiščenja težina smanji.

Kuhane i ohlađene kestene prerežite po pola, pa im kašičicom izvadite sredinu. Očiščeni kesten pire sameljite u mlinu za orahe.

Maslac, šećer i čokoladu stavite u lonac, pa zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer i čokolada ne otope. Dodajte mljevene orahe.

Malo ohlađenu kremu dodajte u zdjelu sa kesten pireom.

Smjesu dobro izmiješajte, a zatim je rukama umijesite kao da mijesite tijesto. Kada se svi sastojci sjedine premjestite smjesu na tanjir za torte koji ste navlažili hladnom vodom i formirajte oblik torte.

Tortu prelijte čokoladnom glazurom koju ćete pripremiti tako da šećer otopite u malo mlijeka, a zatim dodate čokoladu i miješate dok se ne otopi.