navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdrava biljka

Ublažava kašalj, liječi pečenje u želucu i probavu, rane na koži, a mnogi misle da je korov

Mnogi ljudi koji ne poznaju dobro samoniklo bilje, kad naiđu na bokvu, uništavaju je uvjereni da je riječ o običnom korovu.

Objavljeno: 01.06.2023. u 08:09
get url
text

Tek oni upućeni znaju da je riječ o biljci izuzetnih ljekovitih svojstava, iz porodice Plantaginaceae (terputnice), koja se u narodnoj medicini tradicionalno koristila za ublažavanje kašlja, tegobe probavnog sistema te kao sredstvo ublažavanja osjećaja pečenja u želucu te zacjeljivanje manjih rana na koži.

Osim toga, korisna je za ublažavanje reakcija na ubod pčele, rane od zmijskih ugriza i opeklina od sunca, pa do bronhitisa, artritisa.

Biljka raste kao samonikli korov, nerijetko blizu vrlo naseljenih mjesta, pa čak i kroz pukotine u betonu u gradskim ulicama, te po dvorištima u prigradskim naseljima.

Inače se može pronaći na livadama i uz rubove šume. 

Iskustva su pokazala da čajevi, tinkture i mješavine s bokvicom imaju protuupalno djelovanje, te da djeluju na zaustavljanje vanjskog i unutarnjeg krvarenja. Zbog toga se u narodnoj medicini bokvica često koristi i u čajevima protiv zatvora, protiv upalnih bolesti crijeva ili kod čira na želucu. U zadnje vrijeme preporučuje se i osobama koje imaju dijagnozu celijakije, ili duže vrijeme koriste antibiotike, jer pomaže oporavku sluznice crijeva. Također, djeluje i kao diuretik.

Oblog koji ste namočili u čaju od listova bokvice može se direktno primijeniti na manje rane ili ubode insekata, jer umiruje upalu. Oblozi su korisni i kod upale mišića te bolova uslijed artritisa, a smatra se da čaj od biljke djeluje na sniženje nivoa lošeg holesterola u krvi i nivoašećera u krvi. Novija istraživanja ispituju moguće djelovanje na usporavanje rasta stanica raka.

Za liječenje se najčešće koriste listovi biljke, koji se beru dok biljka cvjeta i suše na hladnom i provjetrenom mjestu, dok se korijen može vaditi cijele godine. Svježe i dobro oprane listove koje ste prosušili i samljeli u blenderu možete dodati u med, pa koristiti preventivno za zdravu probavu, no vodite računa da uvijek koristite drvenu ili plastičnu kašiku.