navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Reakcije

Ukrajina prozvala HBO zbog Miloša Bikovića: "Da li je uredu da radite s osobom koja podržava genocid?"

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine jučer je putem zvaničnog X naloga prozvalo platformu HBO zbog angažiranja srbijanskog glumca Miloša Bikovića.

Objavljeno: 25.01.2024. u 21:43
get url
text

Naljutila ih je vijesti da će srbijanski glumac glumiti u popularnoj seriji "White Lotus", koja se prikazuje na platformi HBO, obzirom da je, kako su istakli "Biković osoba koja podržava genocid i krši međunarodno pravo".

- Miloš Biković, srbijanski glumac koji podržava Rusiju od početka sveobuhvatne invazije, sada bi trebao glumiti u trećoj sezoni HBO-ove serije "White Lotus". HBO, da li je uredu da radite s osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo - napisali na X-u.

Uz tekst, Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine objavilo je i video na kojem se vidi kako se Biković rukuje s Vladimirom Putinom. 

Ubrzo se oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

- Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković prije svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srbijanskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio traga u srbijanskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji. Želimo da podsjetimo da je ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, Milošu Bikoviću na "Dan srpske diplomatije" 2019. godine uručio povelju zbog izuzetnog ličnog doprinosa u promociji Srbije i njenog bogatog kulturnog stvaralaštva u svijetu - napisali su.
 
Inače, Biković je od Vladimira Putina 2018. godine dobio medalju časti Puškin, koja se dodjeljuje za doprinos u umjetnosti i kulturi, a 2021. godine dobio je i rusko državljanstvo.