navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zaboravite tablete

Umiruju, podižu raspoloženje, pospješuju koncentraciju: Pet prirodnih antidepresiva

Primjena antidepresiva najčešće se ne preporučuje u slučaju umjerenih depresivnih epizoda, naročito ako simptomi traju kraće od dvije sedmice, jer njihova neželjena dejstva tokom ovog perioda mogu biti veća od koristi.

Objavljeno: 25.02.2022. u 10:44
get url
text

Stoga je, pri lakšim simptomima, prije svega preporučljivo početi sa kognitivno-komportementalnom terapijom, psihoterapijom i posebnim oblicima fizičke aktivnosti, a u ovom slučaju dolazi u obzir i primjena proizvoda od ljekovitog bilja:

Kantarion

 

Najbolji prirodni antidepresiv je upravo kantarion, dokazano od strane stručnjaka. Testiran je puno puta, i dokazano je da je najefikasniji kod svih vrsta depresije, a naročito kod one blažeg oblika.

Kantarion se koristi i za izradu brojnih lijekova, međutim, umjesto da koristite lijek preporučuje se da kantarion koristite u kombinaciji sa još nekim biljkama, za najbolji učinak.

On podstiče seratonin i noradrenalin, koji su prirodni antidepresivi u tijelu na način da ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Podiže raspoloženje i koncentraciju i tako pozitivno djeluje na nervni sistem.

Možete ga piti u vidu čaja ili koristiti ulje kantariona, a najbolja je kombinacija oba za brži i bolji efekat.

Ginko biloba

 

Na istin način kao i kantarion, ginko biloba utječe pozitivno na nervni sistem. Osobe koje su imale problem sa protokom krvi u mozgu, nakon redovne upotrebe ove biljke imale su sjajne rezultate.

Tako je ginko biloba najbolja biljka za liječenje depresije koja je nastala usljed starenja moždanih ćelija. Također je mogu koristiti i mlađe osobe, jer generalno pozitivno utječe na nervni sistem i podstiče bolje raspoloženje.

Žuti jasmin

 

Sam miris jasmina ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem.

Pospješuje dobar san i dobro raspoloženje, zatim osjećaj sreće i mira. On je jedan od najjačih prirodnih antidepresiva.

Možete ga koristiti u vidu ulja ili možete staviti osušenu biljku u sobi i povremeno je mirisati.

Ukoliko imate svježu, to je najbolji način da za kratko vrijeme podignete raspoloženje.

Lavanda

 

Još jedan prirodni antidepresiv je lavanda, koja djeluje na nervni sistem tako što oslobađa od osjećaja tuge i svih stanja depresije.

Podstiče normalan san i dobro raspoloženje, a preporučuje se koristiti ulje lavande.

Osim toga, njen miris ima pozitivan učinak, a možete praviti i čaj od sušene lavande.

Matičnjak

 

U narodnoj medicini matičnjak važi za jednu od najmoćnijih biljka za umirenje nervnog sistema, protiv nesanice i nervoze i za sprečavanje simptoma depresije.

Matičnjak je, također, dobar izbor u borbi protiv glavobolja, naročito onih izazvanih psihičkim premorom.

U vremenu u kom smo svi u manjoj ili većoj mjeri izloženi stresu, matičnjak je nezaobilazni saveznik protiv nervoze, anksioznosti i čitavog niza psihosomatskih bolesti koje se mogu javiti kao posljedica stresa.

Pored djelovanja na nervni sistem, matičnjak ublažava i digestivne tegobe nadimanja stomaka, loše varenje i dijareje.