navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Metoda koja pomaže

Umorni ste, ništa ne stižete, stručnjaci imaju rješenje: Šta je pravilo 8-8-8 i kako ga sprovesti u djelo

Ništa ne stižete, stalno ste umorni, gubite konce i djeluje vam kao da se sve raspada jer ne uspijevate da organizirate dan?

Objavljeno: 19.09.2023. u 18:21
get url
text

Ako ste se i vi u ovome prepoznali, preporuka stručnjaka je da vam može pomoći čuvena metoda 8-8-8 koja podrazumijeva po osam sati posla, spavanja i uživanja.

Pitanje je samo kako je sprovesti u djelo.

Ova metoda, dakle, znači da jedan naš dan treba biti podijeljen u tri cjeline od po osam sati tako da se sve podjednako rasporedi - i obaveze u vezi s poslom, i uživanje u onome što volimo da radimo u slobodno vrijeme, ali i dobar san.

Zašto je ova metoda tako efikasna

Često se ispostavi da su jednostavna rješenja najbolja, pa bi tako trebalo biti i sa ovim načinom organiziranja dana.

Prije svega, uz ovu metodu ćete izdvojiti ono što je zaista važno i bitno, a eliminisat ćete sve ono što samo zapravo odvlači pažnju i vrijeme.

Također, uz ovu metodu možete naučiti kako da odlično raspolažete svojim vremenom, da postavite sebe na prvo mjesto, da stvorite životni balans na duže staze, kao i da postignete više za manje vremena.

A sve to će se pozitivno odraziti i na vaše zdravlje i raspoloženje, pišu na portalu HolisticLifeByKate.com.

Podijelite dan na tri dijela

Za početak, trebate od 24 sata odvojiti po osam sati u tri cjeline i razdvojiti šta je posao, šta je hobi, a kad je vrijeme za krevet. U praksi to izgleda ovako:

Prvi dio - posao

Isplanirajte svoje radne zadatke i izdvojite prioritete. Napravite raspored, dobru listu zadataka koje trebate obaviti taj dana, s tim što je najbolje da se fokusirate na tri veća zadatka koje zaista trebate da uradite, a ne da počnete, primjera radi, osam većih poslova i ne završite nijedan.

Te obimnije zadatke trebate obaviti u prijepodnevnim satima dok ste još svježi i naspavani, a ono sitnije možete i kasnije.

Važno je i da podesite vrijeme, odnosno alarm za sve ono važno što trebate obaviti na poslu kako ne biste kasnili. Najbolje je da unaprijed odredite okvirno koliko vam vremena treba po jednom zadatku i da navijete sat za onda kada smatrate da će biti gotovo ili kada trebate to sprovesti u djelo.

U svemu tome vam mogu pomoći korisne aplikacije.

I ne zaboravite da u okviru radnog vremena uvijek ostavite malo prostora za ono što neplanirano može iskrsnuti.

Drugi dio - uživanje

Mnogi od nas priželjkuju više vremena samo za sebe, te ono što imamo trebamo iskorititi sasvim. Nije pametno protračiti uzalud željno iščekivani vikend ili večernje sate na surfanje po društvenim mrežama. To slobodno vrijeme posvetite nečemu što vas hrani i ispunjava, što vas motivira. Život je previše kratak da biste propustili sitna zadovoljstva i slobodno vrijeme trošili uzalud na beskorisne stvari.

A kad se budete osjećali prijatno i ispunjeno, i sve drugo ćete lakše i bolje obavljati - i na poslu i sa dragim ljudima. Zato je dobro da imate neki hobi, da usavršavate neke vještine, da se posvetite onome što strasno volite. Slikajte, isprobajte antistres aktivnosti poput joge ili vježbi dubokog disanja, krenite na kurs plesa.

Treći dio - spavanje

Kvalitetan san je ključan za sve drugo. Ako ne spavate dovoljno, teško da ćete zablistati na bilo kom polju jer nećete imati dovoljno koncentracije, a i imunitet vam može oslabiti. Ni pamćenje vam neće biti na zavidnom nivou, moguće su i glavobolje, usporeniji metabolizam, bit ćete mrzovoljni, a moguće je i da vam skoči krvni pritisak.

S druge strane, dobar san garantira da ćete biti kreativniji, funkcionalniji i bolje raspoloženi. Brže i bolje ćete reagirati na svakodnevne izazove i bit ćete produktivniji. Vaše tijelo će jednostavno bolje raditi, hormoni će biti u balansu, varenje će također biti kako treba, a i libido će se popraviti.