navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Britanski muzičar

Umro Jeff Beck, jedan od najvećih gitarista svih vremena

Jeff Beck, jedan od najutjecajnijih rock gitarista svih vremena, preminuo je dobi od 78 godina, a njegova smrt potvrđena je na njegovom službenom Twitteru.

Objavljeno: 12.01.2023. u 07:58
get url
text

- U ime njegove porodice, s dubokom tugom dijelimo vijest o smrti Jeffa Becka. Nakon što je iznenada obolio od bakterijskog meningitisa, jučer je mirno preminuo. Njegova porodica moli za privatnost dok se bore s ovim ogromnim gubitkom - stoji u saopćenju.

Britanski muzičar proslavio se kao dio Yardbirdsa, benda u kojem je karijeru započeo i Jimmy Page, gdje je zamijenio Erica Claptona, prije nego što je s Rodom Stewartom osnovao grupu Jeff Beck.

Od sredine 70-ih posvetio se uglavnom instrumentalnoj muzici, a od tada pa sve do danas na bezbrojnim listama najvećih rock gitarista svih vremena redovno se nalazio pri samom vrhu.

Muzikom se bavio do kraja života, a svoju posljednju turneju odradio je prije samo nekoliko sedmica, zajedno s Johnnyjem Deppom.

Njegov ton, prisutnost i iznad svega glasnoća redefinirali su gitarističku muziku 1960-ih godina prošlog stoljeća i utjecali na pokrete kao što su heavy metal, jazz-rock, pa čak i punk.