navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Uveličajte prazničnu atmosferu: Štrudla od jabuka u vanilija sosu

Praznična sezona je sinonim za toplinu, radost i zajedništvo. Osim toga, prva asocijacija na praznike pojavljuje se i s mirisima i okusima vanilije, cimeta i karanfilčića koji su nezaobilazan pratilac ove sezone.

Objavljeno: 26.12.2023. u 08:23
get url
text

Zato je idealno vrijeme da napravite štrudl od jabuka, čiju hrskavost ovaj put ublažava nježni preljev od vanilije, a koju upotpunjavaju neodoljivi okusi grožđica i badema. Za kraj je začinjena cimetom i karanfilčićima. 

Štrudla od jabuka u vanilija sosu

Sastojci

1 kilogram jabuka
grožđice
badem
Vanilin šećer, smeđi šećer, cimet, karanfilčići

Tijesto

300 grama brašna
1 jaje
50 grama maslaca
125 mililitra mlijeka
Mala kašika kvasca, brašna i šećera (aktivirati s malo mlake vode)
3 kašike šećera
Vanilin šećer i ribana korica limuna

Priprema

Za početak, u brašno je potrebno dodati aktivirani kvasac, umućeno jaje, šećer i koricu limuna. Maslac otopiti s mlijekom pa kada bude mlako, dodati u brašno. Umijesiti tijesto i ostaviti na toplo dva sata.

Punjenje

1 kilogram jabuka oguliti i isjeći na male kockice. Prebaciti ih u tavu pa dodati vanilin šećer, smeđi šećer, grožđice, sjeckane lješnjake, karanfilčiće i malo cimeta. Zatim pustiti da se sve lagano dinsta, da bi jabuke pustile sok. Potom ohladiti.

Tijesto premijesiti, razvući u pravougaonik i kroz sredinu rasporediti punjenje, a stranice isjeći na trakice. Trake ispreplesti i zatvoriti štrudlu. Nakon toga, premazati s malo umućenog jajeta, posuti smeđim šećerom i listićima badema.

Peći na 180 stepeni, 30 - 40 minuta (zavisno od peći).

Poslužiti toplo uz vanilija sos i / ili kuglu sladoleda od vanilije.