navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Da vam pomognemo

Važi i za zdrave: Stručnjaci otkrili šta bi dijabetičari trebali jesti za doručak

Mnogi preskaču doručak, no ako bolujete od dijabetesa tipa 2, doručak je obrok koji nikako ne biste smjeli preskakati.

Objavljeno: 06.06.2022. u 20:06
get url
text

Tijelu su potrebni nutrijenti, a doručak je obrok kojim se prekida post koji je trajao preko noći.

Stručnjaci savjetuju da osobe koje boluju od dijabetesa dan započnu kvalitetnim doručkom koji sadrži zdrave ugljikohidrate bogate vlaknima i dobar izvor proteina.

No, i dan koji se započinje zdravim mastima, poput maslaca od kikirikija ili badema je jedno dobro rješenje za početak dana.

Savjetuje se birati namirnice s niskim glikemijskim indeksom kako bi se spriječio skok glukoze, a metabolizam razbudio te tijelo opskrbilo energijom za sve ono što slijedi u danu.

Ako bolujete od dijabetesa tipa 2 evo nekoliko prijedloga za zdrav doručak:

Zobena kaša s malinama

 

Potrebni sastojci: 80 g zobenih pahuljica, 1 kašika zamrznutih ili svježih malina, 1 kašika nasjeckanih oraha, 150 ml malomasnog mlijeka.

Postupak pripreme:

Zobene pahuljice stavite u posudicu, pa ih prelijte mlijekom i ostavite da stoje preko noći. Ujutro ih promiješajte i dodajte maline i nasjeckane orahe.

Tost s maslacem od kikirikija i bobičastim voćem

 

Potrebni sastojci: 2 kriške proteinskog hljeba ili tosta, 2 kašike maslaca od kikirikija, bobičasto voće po želji (borovnice, maline, jagode).

Postupak pripreme:

Svaku krišku tosta namažite maslacem od kikirikija te po vrhu poslažite voće koje ste odabrali.

Omlet s paradajzom

 

Potrebni sastojci: 2 jaja, 2 kriške integralnog tosta, 1 paradajz, maslinovo ulje, bosiljak, kečap bez šećera.

Postupak pripreme:

Klasično ispecite omlet, pa ga ostavite malo da odstoji, da ispusti vlažnost. Za to vrijeme lagano zagrijte tost, u tosteru ili rerni. Na tost stavite omlet.Paradajz narežite i po želji začinite bosiljkom i maslinovim uljem, pa dodajte jajima, kao salatu. Po želji dodajte malo kečapa.

Jogurt s voćem i zobenim pahuljicama

 

Potrebni sastojci: 150 ml grčkog tipa jogurta, 2 kašike borovnica, 1 kašika zobenih pahuljica.

Postupak pripreme:

Sve sastojke pomiješajte u zdjelici i imate spreman ukusan i proteinima bogat doručak.

Avokado tost

 

Potrebni sastojci: pola avokada, 1 kašika limunovog soka, 10 g pinjola, 30 g kremastog nemasnog sira, prstohvat bibera.

Postupak pripreme:

Oguljeni avokado očistite od košpice, narežite na kockice i nakapajte kašikom limunovog soka. Pinjole usitnite u električnoj sjeckalici zajedno s avokadom i svježim sirom.
Dodajte preostali limunov sok i biber. Sve dobro izmiješajte i namaz dobro ohladite.

Preporučuje se mazati na proteinski hljeb ili tost. Možete im dodati omlet da imate proteinima krcat doručak.

Nemasni sir s jagodama na tostu

 

Potrebni sastojci: 2 fete proteinskog hljeba, 2 kašike kremastog nemasnog sira, 2-3 jagode ili drugo bobičasto voće po želji.

Postupak pripreme:

Na svaku krišku hljeba namažite deblji sloj sira i ukrasite jagodama.

Smoothie od špinata

 

Potrebni sastojci: 100 g špinata, pola banane, voda po potrebi.

Postupak pripreme:

Sve sastojke ubacite u blender i izblendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu željene gustoće.

Čokoladni chia puding

 

Potrebni sastojci: 1,5 kašika chia sjemenki, 150 ml malomasnog mlijeka, 1/3 banane, 1 kašika kakaa u prahu, stevija po želji.

Postupak pripreme:

U posudicu stavite chia sjemenke, pa ih prelijte mlijekom i ostavite da stoje 15-ak minuta, da se napravi smjesa nalik pudingu. Potom smjesu ulijte u blender, dodajte bananu i kakao te izblendajte.

Prema vlastitom ukusu, dodajte još malo mlijeka, da smjesa bude više ili manje gusta.

Zobene palačinke s nemasnim sirom i voćem po želji

 

Potrebni sastojci: 60 g zobenog brašna, 60 g nemasnog sira, pola mjerice whey proteina, okus vanilija, 3 bjelanca.

Za fil: 60 g nemasnog sira, voće po želji, može i zamrznuto.

Postupak pripreme:

Pomiješajte sve sastojke za palačinke dok smjesa nije jednolična i tekuća. Pecite kao klasične palačinke. Filujte sirom i voćem po želji.
Ako imate zamrznuto voće, možete ih u maloj posudici otopiti na laganoj vatri, pa ćete imati toplo voće i njihov sok.

Muffini od jaja i povrća

 

Potrebni sastojci: 5 jaja, so, biber, sušeni kopar (ili drugi svježi/suhi začin po želji), 120 g sitno sjeckane mozzarelle, kokosovo ulje, povrće po želji: brokula, mini paradajz, šarene paprike, ljubičasti luk, šampinjoni...

Postupak pripreme:

Jaja umutite u zdjeli zajedno sa solju, biberom i začinskim biljem po želji. Dodajte sitno sjeckanu mozzarellu, pa sve promiješajte.
Kalupe za muffine obilno poprskajte kokosovim uljem, pa u njih slažite kombinaciju očišćenog i sitnije sjeckanog povrća. Neka povrće seže do otprilike pola visine kalupa. Prelijte razmućenim jajima s mozzarellom do 2/3 visine kalupa.
Pecite u rerni ugrijanoj na 180 stepeni Celzijusa oko 25-30 minuta. Izvadite iz rerne, kratko ohladite i poslužite.