navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Muzički spektakl

Večeras počinje Eurosong: Ko su favoriti, kakve su izmjene u glasanju

Prva polufinalna večer Eurosonga na kojoj će nastupiti 15 zemalja, među njima komšije iz Hrvatske i Srbije, počinje večeras. Drugo polufinale održat će se 11, a veliko finale 13. maja.

Objavljeno: 09.05.2023. u 13:11
get url
text

Uz Hrvatsku i Srbiju u prvom polufinalu imat ćemo priliku čuti pjesme Finske, Švedske, Irske, Švicarske, Nizozemske, Azerbajdžana, Norveške, Malte, Latvije, Portugala, Izraela, Moldavije i Češke.

U drugom polufinalu takmičit će se 16 država: Danska, Armenija, Rumunjska, Estonija, Belgija, Kipar, Island, Grčka, Poljska, Slovenija, Gruzija, San Marino, Austrija, Albanija, Litvanija i Australija.

Izravno su u finale prošle prošlogodišnja pobjednička zemlja Ukrajina i takozvane države BIG 5 - Italija, Francuska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Španija.

Izmjena u pravilima glasanja

Ove godine izmijenjena su pravila Eurosonga te će u polufinalima glasati samo publika, dok će žiri svojim glasovima činiti 50 posto rezultata tek u finalu. Glasanje će otvoriti voditelji nakon nastupa posljednje države u polufinalu, a gledatelji će imati otprilike 15 minuta da pošalju svoj glas putem poziva, SMS-a ili mobilne aplikacije.

Eurosong se ove godine održava u Liverpoolu. Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo je ulogu domaćina zbog ruske invazije na Ukrajinu, čiji su prošlogodišnji predstavnici Kalush Orchestra prošle godine pobijedili sa pjesmom "Stefania".

Kroz polufinalne večeri gledatelje pred malim ekranima i publiku vodit će glumica Hannah Waddingham, muzičarka Alesha Dixon i ukrajinska pjevačica Julia Sanina. U finalnoj večeri pridružit će im se i poznati voditelj Graham Norton. Uz njih, takmičare će najavljivati i Sam Quek, Mel Giedroyc, Rylan, Scott Mills i Timur Mirošničenko.

Prvo polufinale ove godine otvorit će voditeljica Julia Sanina izvodeći dio pjesme "Maâk" svog benda The Hardkiss, dok će Rita Ora nešto kasnije izvesti nekih od svojih najvećih hitova plus svjetsku ekskluzivu svog novog singla "Praising You".

Ukrajinska pjevačica Alyosha, koja je predstavljala Ukrajinu na takmičenju za pjesmu Eurovizije 2010, također će nastupiti, zajedno s britanskom muzičarkom Rebeccom Ferguson.

Ko su favoriti takmičenja?

Na prvom mjestu stabilno stoji Švedska, čija će predstavnica Loreen otpjevati pjesmu Tattoo. Ispod nje je Finska i njen predstavnik Käärijä s pjesmom Cha Cha Cha. Kladionice Švedskoj daju čak 39 posto šanse za pobjedu, dok Finska ima 24 posto šanse. Na trećem se mjestu nalazi Francuska, koja je gotovo preko noći skočila s 11. mjesta. Četvrto mjesto drži Ukrajina, dok top 5 zaokružuje Španija.