navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Većina Bosanaca i Hercegovaca je jede: Ova hrana povećava rizik za rak debelog crijeva

Istraživači iz Amerike ispitali su podatke iz tri zdravstvene studije u kojima je učestvovalo više od 46.000 muškaraca i gotovo 160.000 žena, koji su praćeni 24 do 28 godina.

Objavljeno: 28.09.2022. u 07:42
get url
text

U tom razdoblju identificirano je 3.216 slučaja raka debelog crijeva.

Prema istraživačima, rizik od tog stanja povećalo je konzumiranje bezalkoholnih pića, grickalica, hljeba, kolača i keksa, kao i slatkiša i margarina te prethodno obrađenih gotovih jela.

Žene koje su jele najveće količine gotovih jela imale su 17 posto veći rizik od raka debelog crijeva u poređenju s onima u grupi koji su to izbjegavali.

Muškarci koji su jeli najviše gotovih jela koja su sadržavala meso ili plodove mora također su bili izloženi većem riziku od raka debelog crijeva.

Studija je pokazala da su muškarci koji su pili najviše zaslađenih pića imali 21 posto veću vjerovatnoću da će razviti rak debelog crijeva od onih koji su ih pili najmanje.

- Učestalo konzumiranje prerađene hrane kod muškaraca i žena bilo je povezano s povećanim rizikom od raka debelog crijeva - piše u zaključku studije.

Prerađena hrana sadrži sastojke koje inače ne dodajemo prilikom kuhanja domaće hrane, poput hemikalija, boja, zaslađivača i konzervansa.

Primjeri takve hrane su hljeb, gotova jela, žitarice za doručak, kobasice, poslastice, keks, kolači, čips, bezalkoholna pića i voćni napici, piše eatthis.com.