navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Popularnost ne opada

Veliki svjetski interes: Scenariji prve dvije epizode hit serije "Prijatelja" prodani su na aukciji

Dva scenarija za popularenu američku TV seriju "Prijatelji", pronađeni u smeću prije 25 godina, prodani su na aukciji u Ujedinjenom Kraljevstvu za 25.500 eura.

Objavljeno: 13.01.2024. u 17:11
get url
text

Prvobitna procjena za scenarije dvije epizode "s Rossovim vjenčanjem" iznosila je između 600 i 800 funti, no onda je došlo do velikog svjetskog interesa.

Dato je ukupno 219 ponuda iz svih dijelova svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Njemačku, Španiju, Australiju, Ukrajinu, Dubai i Švicarsku, a konačni kupac je bio međunarodni ponuđač koji je učestvovao preko interneta.

Uposlenici aukcijske kuće Hanson Ross u Hertfordshireu rekli su da su bili "zapanjeni fenomenalnim globalnim zanimanjem" za scenarije, koji su trebali biti uništeni odmah poslije snimanja 1998.

Scenarije je slučajno pronašla bivša uposlenica londonskog Fountain Studiosa i više od 20 godina su bili u njenom noćnom ormariću, rekla je aukcijska kuća.

- Radila sam u administrativnoj podršci u Fountain Studiosu. Nikada nisam vidjela nikoga od glumaca iz "Prijatelja", no pamtim da je bilo veoma radno - rekla je 60-godišnjakinja koja živi u Londonu. 

- Pronašla sam ih u kanti za smeće nekoliko sedmica nakon što je završeno snimanje. Bio je dio mog posla pobrinuti se da sve bude uredno i da ne ostane smeće. Nisam bila sigurna šta da učinim sa njima pa sam ih stavila u ladicu u svom uredu. Sjećam se da sam se pitala kome od glumaca pripadaju - ispričala je.

Ona je rekla je da otišla iz Fountain Studiosa 1999. i sve stvari iz svog stola, uključujući scenarije, stavila u veliku kartonsku kutiju.

- Pronašla sam ih tek nekoliko mjeseci kasnije kad sam pregledavala kutiju. Završili su u noćnom ormariću i otad su bili tamo - dodala je.