navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dokumentarac o Indexima

Videospomenik grupi koja je zadužila Sarajevo i cijelu BiH

Konačno je završen dokumentarni film o kultnoj sarajevskoj grupi "Indexi". Premijera filma "Indexi" koji potpisuju autorsko-rediteljski dvojac Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura bit će u Beogradu, na "Dok 'n' ritam" festivalu i to 23. septembra, baš na rođendan Davorina Popovića Pimpeka.

Objavljeno: 15.09.2020. u 16:26
get url
text

- Poslije tri godine obimnog istraživanja i brojnih snimanja po cijeloj regiji vrijeme je i za premijeru. Na ideju o snimanju dokumentarnog filma došli smo prije sedam godina i nije nam bilo jasno zašto niko prije nas nije uradio ovaj projekat. Ovo je bio jedan veliki posao. Kada bih se vratio, teško da bih se prihvatio posla. Toliko sagovornika i snimanja. Sve ovo bilo je izazovno. Sretni smo da smo završili posao. Sada slijedi ljepši dio. Da nije bilo "Indexa", cijela sarajevska pop-rock škola sigurno ne bi tako izgledala. Ovim filmom digli smo videospomenik grupi koja je zadužila Sarajevo i cijelu BiH - kaže Zoran Kubura koji zajedno sa Bojanom Hadžiabdićem radi kao video-novinar u redakciji dokumentarnog programa BHT1.

Odmah nakon Beograda film putuje u Zenicu, gdje će biti prikazan na "DokuMfest" 28. septembra.

- Prvobitan plan je bio da premijera bude u Sarajevu. Ipak, koronavirus je sve poremetio. Smatramo da u gradu "Indexa" to mora biti svečano i gala. Zato moramo sačekati da prorade kina i da onda pokažemo film sarajevskoj publici. Mi bi najsretniji bili da to bude već sutra - nastavlja Kubura za Faktor.

Film će biti prikazivan na festivalima u regionu, nakon čega će BHT1 od januara naredne godine emitovati serijal "Indexi", koji će biti proširena verzija filma u pet nastavaka.

- Dokumentarac koji će se prikazivati na festivalima traje sat i 46 minuta, a da bi iskoristili snimljeni materijal, odlučili smo uraditi serijal od pet epizoda u trajanju pola sata. U seriji će biti još više pikanterija i detalja koje nisu našli svoje mjesto u filmu – otkriva Kubura.

Autorsko-rediteljski dvojac imao je i veliku pomoć članova "Indexa" koji su im pomogli u svojim privatnim arhivama. U prvom redu to su Ismet Nuno Arnautalić i Fadil Redžić.

- Svaka čast momcima na velikom zalaganju i trudu. Potpuno profesionalno su odgovorili ozbiljnom projektu i dobro su upoznati sa materijom. Ništa nisu prepustili slučaju. Uradili su posao koji trebaju cijeniti svi Bosanci i Hercegovci, a posebno Sarajlije. Da neko nije uradio ovaj dokumentarac, svi bi vrlo brzo zaboravili šta su "Indexi" bili i koliko su dali muzičkoj sceni – kaže za Faktor Ismet Nuno Arnautalić.