Bozcaada, jedan od najomiljenijih egejskih otoka, pored netaknutih plaža i unikatnog stila života, može se pohvaliti i fantastičnom vinogradskom rutom. Osim čuvene hladne vode, svježeg zrak i uskih kaldrmisanih ulica, ovaj otok privlači posjetioce s Bozcaada Festivalom berbe grožđa koji se održava svakog septembra kako bi se proslavila tradicija vinarstva.
Uz obilaske berbe, muziku uživo, štandove sa rukotvorinama, i događaje poput izložbi i panela – ovaj festival je savršeno i sveobuhvatno iskustvo koje ne smijete propustiti.
Duga tradicija: Vinogradarstvo
Uz sjeverne vjetrove majke prirode, Bozcaada je oduvijek bila idealno mjesto za uzgoj vinove loze. Mali otok ima vinogradsko naslijeđe staro 3000 godina koje i dan danas postoji. Ovo duboko ukorijenjeno naslijeđe može se vidjeti čak i na kovanicama Tenedosa sa prikazom grožđa i pisanim izvorima, poput Homerove "Ilijade".
Plodna zemlja Bozcaade, obogaćena svojom jedinstvenom klimom i sastavom tla, potiče rast raznih vrsta grožđa, uključujući Papazkarası, Karasakız i Sauvignon Blanc. Na otoku postoje i četiri endemske vrste grožđa koji donose poseban okus i karakter vinima: Kuntra i Karalahna za crvena, a Çavuş i Vasilaki za bijela vina. Koristeći prednosti otoka, nove generacije vinogradara i dalje proizvode uravnotežena i dobro definirana vina.
Gutljaj Egeja: Proslava berbe
Bozcaada festival berbe grožđa je proslava dugogodišnjeg nasljeđa otoka. Mještani i ljubitelji vina se skupljaju svakog septembra kako bi se radovali berbi. Festival počinje simboličnom berbom grožđa koje organizuju vinari otoka u svojim vinogradima.
Vinogradari i posjetioci festivala dolaze do vinograda traktorima, gdje se bere grožđe. Zatim se sakupljeno grožđe donosi do Bozcaada trga s konjima, magarcima i malim traktorima zvanim "pır pır" u skladu sa starim tradicijama. Tokom festivala, Vinogradsko udruženje Bozcaada također organizuje dnevne obilaske berbe od 10 do 18 sati.
Tokom ovih dvosatnih tura, posjetioci kreću do vinograda uz muziku klarineta i darbuke. Prolaze kroz bogate vinograde i svjedoče pažljivom procesu berbe grožđa, vođeni uvježbanim rukama koje su uzgajale vinove loze generacijama i na kraju, posjetioci uče o vrstama grožđa. Grožđe se zatim reže posebnim vinogradskim noževima i puni u košare.
Festival je još i senzorno iskustvo, gdje možete okusiti razna lokalno proizvedena vina, svako sa svojim posebnim ukusima koja odražavaju specifičan terroir ostrva. Od čisto bijelih do robusnih crvenih, vina Bozcaade predstavljaju suštinu bogatog tla regije i nježnog milovanja egejskog povjetarca.
Bozcaada je čarobna destinacija koja nudi jedinstveno i nezaboravno iskustvo odmora svim posjetiocima. Kad stignete na otok, pozdravit će vas Bozcaada zamak koji nadgleda luku. Nakon posmatranja fascinantnog pejzaža iz zamka, možete prohodati oko slikovite luke. Tu su razni restorani i kafići, svaki sa svojom posebnom pričom.
Zatim možete prošetati kroz uske ulice otoka, prepune šarenih kuća, i posjetiti Muzej Bozcaade, Ayazma manastir i crkvu Djevice Marije. Možete i krenuti do svjetionika Polente na zapadnom vrhu otoka da biste uživali u nezaboravnom zalasku sunca.
Bozcaada mami posjetitelje i svojim kulinarskim delicijama. Nemojte zaboraviti kupiti majčinu dušicu i džemove od domaćeg voća na otoku, probati kolačiće od badema i sladoled s okusom lavande. Možete uživati i u fine dining restoranima, jelima pripremljenim s začinskim biljem i povrćem, začinjenim sa lokalnim maslinovim uljima i najsvježijim morskim plodovima, uključujući oradu, brancine, kirnje, kamenice, hobotnice, lignje i škampe.