navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Studija pokazala

Vjerovali ili ne: Čokolada pospješuje mršanje, ali samo ako je jedete u ovo doba dana

I sama pomisao na čokoladu za doručak u našem društvu ne nailazi baš na odobravanje.

Objavljeno: 30.06.2021. u 22:05
get url
text

Ipak, čini se da nije baš tako i da ljubitelji čokolade imaju razloga za slavlje.

Naime, nedavno istraživanje provedeno u Brigham and Women's Hospital u Bostonu pokazalo je da konzumiranje mliječne čokolade za prvi obrok u danu može pomoći tijelu u bržem sagorijevanju masti.

Pomaže u sagorijevanju masti

Za potrebe istraživanja naučnici su tokom dvije sedmice davali po 100 grama čokolade 19 žena u menopauzi, prvo ujutro unutar jednog sata od buđenja, a potom ponovo uvečer, sat prije odlaska na spavanje.

Vjerovatno mislite da bi dvije sedmice takve prehrane neminovno dovelo do debljanja, no to se nije dogodilo.

Naprotiv, rezultati su pokazali da čokolada nije dovela do promjene u tjelesnoj težini ispitanica, već da je čak pomogla u mršanju.

Rezultati upućuju na to da konzumacija čokolade ujutro može pomoći u sagorijevanju masti te u smanjenju nivoa šećera u krvi.

Objašnjenje vjerovatno leži u nekim tvarima prisutnim u kakau od kojeg se pravi čokolada.

Radi se o flavanolima koji povećavaju oksidaciju masti.

Treba dodati i da je jedenje čokolade za doručak pomoglo ispitanicama da reguliraju san i da promjene metabolizam nabolje.

Tokom istraživanja ostala hrana koju su unosile, osim čokolade, ispitanicama nije bila ni na koji način ograničena.

Pokazalo se da jutarnja/večernja doza čokolade ima pozitivne učinke na glad i apetit, manji unos šećera tokom dana, sastav i funkcioniranje bakterijske crijevne flore, spavanje i ritam tjelesne temperature.

Pripazite na količinu 

Autori zaključuju da je studija pokazala da nije samo važno što jedemo, nego i kada to jedemo jer vrijeme konzumacije može utjecati na psihološke mehanizme uključene u regulaciju tjelesne težine.

Ispitanice se nisu udebljale iako su povećale dnevni kalorijski unos, bile su manje gladne i manje su čeznule za slatkim tokom dana, naročito kada bi čokoladu pojele u večernjim satima, odnosno prije spavanja.

Pokazalo se i da je nivo kortizola, hormona stresa, bila niža kada se čokolada jela ujutro nego uvečer.

Ipak, prije nego što čokoladu uvrstite u doručak i večeru imajte na umu da, kao i sa svim ostalim u životu, i s konzumiranjem čokolade treba biti umjeren.

Drugim riječima, budete li jeli dvije table čokolade, vjerovatno ćete se udebljati neovisno o tome u koje doba dana je jedete.