Oni koji su ga pripremili kažu kako jednostavno nastaje, a toliko je ukusan da ćete ga pripremati, ako ne svaki dan, onda barem svaki vikend.
Potrebni sastojci: 2 lisnata tijesta, odnosno jedno pakiranje, 225 grama krem-sira, 1 šoljica šećera plus nekoliko kašika šećera, 1/4 šoljice kiselog vrhnja, 2 kašičice ekstrakta vanilije, 1 jaje, 1 kašika cimeta, 4 kašike maslaca.
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu i pripremite lim za pečenje, obložite ga papirom ili premažite uljem.
Razvaljajte lisnato tijesti i stavite u lim za pečenje te viljuškom napravite rupice u tijestu.
Pecite tako lisnato tijesto oko 15 minuta.
Dok se tijesto peče, pripremite smjesu od sira: miksajte sir i šoljicu šećera oko dvije minute, dodajte jaje, kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije, pa nastavite miksati dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Izvadite tijesto iz rerne i pustite da odstoji pet minuta.
Stavite smjesu od sira na tijesto i preklopite drugim lisnatim tijestom.
Pomiješajte nekoliko kašika šećera sa cimetom u posebnoj zdjeli.
Sa pola rastopljenog maslaca premažite tijesto i posipajte mješavinom cimeta i šećera. Stavite zatim i ostatak maslaca.
Pecite oko 20 do 25 minuta dok ne dobijete zlatno-smeđu boju.
Kada je kolač pečen, ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 20 minuta, a zatim ga potpuno ohladite u frižideru nekoliko sati prije serviranja, piše littlespicejar.com.