navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Originalni recept

Volite musaku, evo kako je pripremaju Grci

Iako je u BiH musaka postala sinonim za jelo od krompira i mljevenog mesa koje se peče u rerni, zapravo je riječ o grčkom jelu koje se priprema od nešto drugačijih namirnica.

Objavljeno: 16.03.2020. u 15:26
get url
text

Umjesto krompira, Grci za ovo jelo, kojim se ponose, koriste kriške patlidžana, a od mljevenog mesa najčešće se odlučuju za janjetinu i/ili jaretinu.

U prvom planu je umak od paradajza i mljevenog mesa, ali i bešamel koji daje sočnost cijelom specijalitetu. Iznenađujuće, u originalnom receptu nema ni komadića krompira, iako se i on može dodati.

Ako ste ljubitelj musake, donosimo vam originalan recept, odnosno način kako se jelo priprema u Grčkoj:

Potrebni sastojci: 2 - 3 srednje velika patlidžana, biljno ulje za prženje.

Umak od mljevenog mesa: 500 g mljevenog mesa, 400 g oguljenog paradajza u sosu iz konzerve, 250 ml mesne supe, 1 kašika koncentrata od paradajza, 1 glavica luka, 2-3 česna bijelog luka, 1 kašičica šećera, pola kašičice mljevenih karanfilića, 1 kašičica mljevenog cimeta, 1 kašičica suhe majčine dušice, 2 kašike maslinovog ulja, stručak svježeg peršuna, stručak svježeg bosiljka, so i biber po želji.

Bešamel umak: 700 ml mlijeka, 150 g naribanog parmezana, 100 g maslaca, 100 g brašna, prstohvat muškatnog oraščića, so i biber po želji.

Postupak pripreme:

1. Narežite patlidžane po dužini na kriške debljine oko centimetar. Dobro posolite s obje strane patlidžana i pustite da otpuste vodu oko 30 minuta.

2. Ocijedite višak vode iz patlidžana i posušite ih papirnom salvetom.

3. Ispržite ih u vrućem ulju dok ne dobiju zlatno-žutu boju.

4. Stavite ih na papirni ručnik da upije višak masnoće.

5. U isto vrijeme pripremite mesni umak: maslinovo ulje zagrijte u tavi i na njemu prepržite sitno nasjeckani bijeli i crni luk. Dodajte mu kašičicu šećera i sve dobro promiješajte.

6. Ubacite mljeveno meso i pržite ga sve dok ne dobije smeđu boju.

7. Začinite meso solju, biberom, majčinom dušicom, cimetom i karanfilićem.

8. Dodajte mesu nasjeckani paradajz iz konzerve i sve prelijte mesnom supom.

9. Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne.

10. Sklonite umak s ringle i dodajte mu nasjeckane peršun i bosiljak.

11. Za bešamel umak zagrijte mlijeko.

12. U loncu pomiješajte otopljeni maslac i brašno, te polako dodajite zagrijano mlijeko uz stalno miješanje da se ne bi stvorile grudvice.

13. Kad se umak zgusne dodajte nairendani sir i malo muškatnog orašćića.

14. Složite musaku na sljedeći način: dno vatrostalne posude prelijte mesnim umakom, a preko njega stavite kriške prženih patlidžana. Nastavite tako slagati dok ne potrošite sve sastojke. Preko vrha prelijte bešamel umak.

15. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 35 minuta.

Pečenu musaku malo ohladite, pa poslužite uz zelenu salatu.

search icon
prikaži komentare (0)