Umjesto krompira, Grci za ovo jelo, kojim se ponose, koriste kriške patlidžana, a od mljevenog mesa najčešće se odlučuju za janjetinu i/ili jaretinu.
U prvom planu je umak od paradajza i mljevenog mesa, ali i bešamel koji daje sočnost cijelom specijalitetu. Iznenađujuće, u originalnom receptu nema ni komadića krompira, iako se i on može dodati.
Ako ste ljubitelj musake, donosimo vam originalan recept, odnosno način kako se jelo priprema u Grčkoj:
Potrebni sastojci: 2 - 3 srednje velika patlidžana, biljno ulje za prženje.
Umak od mljevenog mesa: 500 g mljevenog mesa, 400 g oguljenog paradajza u sosu iz konzerve, 250 ml mesne supe, 1 kašika koncentrata od paradajza, 1 glavica luka, 2-3 česna bijelog luka, 1 kašičica šećera, pola kašičice mljevenih karanfilića, 1 kašičica mljevenog cimeta, 1 kašičica suhe majčine dušice, 2 kašike maslinovog ulja, stručak svježeg peršuna, stručak svježeg bosiljka, so i biber po želji.
Bešamel umak: 700 ml mlijeka, 150 g naribanog parmezana, 100 g maslaca, 100 g brašna, prstohvat muškatnog oraščića, so i biber po želji.
Postupak pripreme:
1. Narežite patlidžane po dužini na kriške debljine oko centimetar. Dobro posolite s obje strane patlidžana i pustite da otpuste vodu oko 30 minuta.
2. Ocijedite višak vode iz patlidžana i posušite ih papirnom salvetom.
3. Ispržite ih u vrućem ulju dok ne dobiju zlatno-žutu boju.
4. Stavite ih na papirni ručnik da upije višak masnoće.
5. U isto vrijeme pripremite mesni umak: maslinovo ulje zagrijte u tavi i na njemu prepržite sitno nasjeckani bijeli i crni luk. Dodajte mu kašičicu šećera i sve dobro promiješajte.
6. Ubacite mljeveno meso i pržite ga sve dok ne dobije smeđu boju.
7. Začinite meso solju, biberom, majčinom dušicom, cimetom i karanfilićem.
8. Dodajte mesu nasjeckani paradajz iz konzerve i sve prelijte mesnom supom.
9. Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne.
10. Sklonite umak s ringle i dodajte mu nasjeckane peršun i bosiljak.
11. Za bešamel umak zagrijte mlijeko.
12. U loncu pomiješajte otopljeni maslac i brašno, te polako dodajite zagrijano mlijeko uz stalno miješanje da se ne bi stvorile grudvice.
13. Kad se umak zgusne dodajte nairendani sir i malo muškatnog orašćića.
14. Složite musaku na sljedeći način: dno vatrostalne posude prelijte mesnim umakom, a preko njega stavite kriške prženih patlidžana. Nastavite tako slagati dok ne potrošite sve sastojke. Preko vrha prelijte bešamel umak.
15. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 35 minuta.
Pečenu musaku malo ohladite, pa poslužite uz zelenu salatu.