navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nakon napornog dana

Vrijeme je za čaj: Ove biljke će vas opustiti i uvesti u ugodan san

Bliže se hladni dani, a to nas odmah asocira na ugodne noći u toplini doma sa dragim ljudima sa kojom ispijamo ukusni topli napitak. Ako ste imali stresan i naporan dan, noć je idealna za ispijanje čaja koji će vas smiriti i pripremiti za mirniji san.

Objavljeno: 07.10.2020. u 19:27
get url
text

Ovo su biljke koje dokazano smanjuju simptome stresa i anksioznosti, a bilo bi najbolje da čajeve napravljene od njih konzumirate tridesetak minuta prije odlaska na spavanje.

Savjet je da ih, nakon što se ohlade, zasladite medom ili pijete nezaslađene.

Lavanda

Ova čudotvorna biljka od davnina je poznata kao odličan lijek za nesanicu, smiruje kod stresa, opušta mišiće, poboljšava probavu. Za dobar san preporuka je napraviti toplu kupku od lavande ili čaj prije spavanja.

Recept za čaj: Dvije kašičice cvjetova lavande prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite deset minuta. Zasladite medom i popijte prije spavanja. Jednu šoljicu čaja možete popiti i ranije tokom dana kako biste se opustili.

Majčina dušica

Ljekovita svojstva majčine dušice nalaze se i u cvjetovima i listovima. Odlična je za opuštanje mišića i dobar san. Osim toga, ima protivupalna, antibakterijska, antivirusna svojstva, a pomaže kod problema disajnih puteva. Koristi se i kod upale zubnog mesa, za regulaciju menstrualnog ciklusa i ublažavanje menstrualnih bolova, kod reumatskih tegoba. Ova biljka je bogata željezom, vitaminom C, kalcijem, eteričnim uljima (cineol, timol, karvakrol), taninom i flavonoidima.

Recept za čaj: Kašiku majčine dušice prelijte sa dva decilitra vruće vode, poklopite i ostavite pola sata kako bi otpustila ljekovita svojstva. Čaj od majčine dušice je gorak, pa ga nije loše malo zasladiti medom, lakše ga je popiti.

Matičnjak

Ova ljekovita biljka pomaže kod nesanice tako da se prije spavanja od nje napravi topla kupka. Djeluje izuzetno umirujuće. Matičnjak je dobar i za smirenje kod stresa, za liječenje blagih oblika depresije, pomaže kod probavnih tegoba, umiruje želudac.

Recept za čaj: Dvije kašičice matičnjaka prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite deset minuta. Nekoliko puta na dan popijte šoljicu tog čaja. To posebno pomaže kod prehlade, kašlja i upaljenog grla.

Jagorčevina

Ova biljka pomaže kod mnogih tegoba. Čaj od njenog korijena odličan je kod nesanice. Pomaže kod gihta, bronhitisa, reume, čisti toksine iz tijela, a smanjuje i tegobe kod gripe. Jedna od ljekovitih tvari u jagorčevini je saponin koji potpomaže omekšavanju i rastvaranju sluzi, pa je dobra kod kašlja i iskašljavanja.

Recept za čaj: U lončić stavite decilitar hladne vode, dodajte kašičicu sušenog korijena i stavite na štednjak da prokuha. Potom ostavite deset minuta. Pijte ga tri puta na dan.

Hmelj

Ova biljka je odličan prirodni sedativ, umiruje živce, liječi tjeskobu i pomaže kod problema sa spavanjem - zahvaljujući hemijskoj supstanci metilbutenolu.
U mnogim zemljama u jastuke stavljaju suhi hmelj jer poboljšava kvalitet sna. Kod problema sa spavanjem napravite čaj koji daje podjednako dobre rezultate kao jastuk ili kupka.

Recept za čaj i kupku: U lonac stavite dvije litre hladne vode, dodajte 200 grama osušenog hmelja i stavite na štednjak. Ostavite da ključa na laganoj vatri pet minuta, pa ga procijedite. Ulijte u kadu punu tople vode i opuštajte se u njoj 20 minuta ili popijte u obliku čaja - jednu šoljicu popijte nakon večere, a drugu prije spavanja.
Želite li manju količinu pripravka dovoljnog samo za čaj, tada prokuhajte 50 grama hmelja u pola litra vode.