navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Generalka

Vrijeme je za proljetno čišćenje doma, kako to efikasno odraditi

Proljeće osim lijepog vremena sa sobom nosi i obavezu proljetnog čišćenja.

Objavljeno: 26.03.2022. u 12:07
get url
text

Sunčeve zrake obasjaju i prašinu na površinama i prljavštinu na staklima, pa uz dobru organizaciju svemu tome stanite u kraj.

Proljetno čišćenje podrazumijeva i zamjenu zimske i proljetne odjeće i obuće, te možda i odlaganje većih i toplijih prekrivača.

Vrijeme koje ćete utrošiti u pospremanje uveliko zavisi od kvadrature životnog prostora a počesto i od članova kućanstva, jer što nas je više to je više i odjeće i drugih potrepština.

Prije svega nabavite sva potrebna sredstva za čiščenje, spužvice, krpe, zaštitne rukavice i slično kako ne biste morali prekidati postupak kako biste nešto dokupili.

Okvirno napravite plan i vrijeme koje vam je potrebno za svaku od prostorija.

Uzmite dovoljno vremena da sve detaljno očistite jer proljetno čišćenje uključuje i pomicanje namještaja, penjanje na ljestve da biste očistili gornje površine, dubinsko čišćenje namještaja i kuhinjskih površina.

Krenite sa prašinom – usisajte iz radijatora, uklonite sa gornjih elemenata u kuhinji i kupatilu, sa gornjih površina ormara, okvira slika, svih polica.

Očistite prozore, ručke, roletne, okvirove prozora, budite detaljni jer što više sada uradite to vam je manje za narednu generalku.

Sljedeći korak je kuhinja, koja je vjerojatno najzahtjevnija bez obzira koliko je dobro održavate redovnim čišćenjem. Sve kuhinjske elemente perite izvana i iznutra, za rernu, napu i vanjske površine koristite sredstvo za odmašćivanje. Iskoristite priliku i ispraznite frižider i detaljno ga očistite.

U spavaćim sobama presložite stvari u ormarima, zamijenite zimske garderobu sa onom nešto laganijom, očistite madrac, zamijenite posteljinu i ubacite možda i neki proljetni detalj.

U kupatilu čiste sve redom, radijator, kadu, wc šolju, umivaonik i detaljno pločice.

Na kraju na red dolaze podovi, sve usisajte, a nakon toga krenite sa pranjem sa sredstvom za čišćenje, a onda minimalno jednom sve podove prebrišite krpama sa čistom vodom.

Potrudite se da nakon ove generalke koja će potrajati barem jedan vikend ako ne i duže, svoj dom održavate urednim jer tako štedite i vrijeme i svoju energiju.