navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Priprema zimnice

Vrijeme je za turšiju, pripremite je na najbolji način

Jesen je idealno vrijeme za pripremu zimnice, a turšija je tradicionalno već stoljećima njen sastavni dio u našoj zemlji.

Objavljeno: 03.11.2021. u 22:21
get url
text

Tako najznačajniji osmanski putopisac Evlija Čelebija spominje (u 17. vijeku) turšiju iz Travnika, pripremljenu od posebne vrste kruške - karamut, koja se nakon fermentacije koristila kao salata.

Turšija je fantastičan primjer ukusne i raznovrsne zimnice koja će idealno upotpuniti svako jelo tokom kišnih jesenskih i hladnih zimskih mjeseci, a ovdje je recept kojim lako možete napuniti svoju ostavu šarenim i slasnim teglama!

Sastojci:

Kantica s poklopcem od deset kilograma ili nekoliko tegli, pet kilograma povrća po izboru (kupus, paprika, krastavac, mrkva, karfiol, zeleni paradajz, cherry paradajz…)

1 litar sirćeta

3 litar vode

40 dekagrama šećera

20 dekagrama soli

Povrće i kanticu prvo detaljno operite. Narežite očišćeno povrće na željenu veličinu i potom ga slažite u kanticu. U posebnoj posudi izmiješajte sirće, vodu, šećer i so, te malo miješajte kako bi se so i šećer brže otopili. Ulijte taj miks u kanticu preko povrća, i zaklopite. Stavite na hladno mjesto (podrum, ostavu ili balkon) i čekajte dvije -tri sedmice. Nakon toga imate pravu domaću turšiju.