navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vodič za početnike

Vrijeme je za zimnicu: Evo šta biste trebali znati o pripremi

U septembru dozrijeva većina voća i povrća, pa je ovaj mjesec i pravo vrijeme za pripremu zimnice. Za neke gotovo izumrli običaj, priprema zimnice, posljednjih godina vraća se na velika gastro vrata.

Objavljeno: 12.09.2020. u 16:49
get url
text

Svoj povratak duguje prije svega ljubiteljima dobre, zdrave i kvalitetne hrane koji su, unatoč dostupnosti namirnica tokom cijele godine, prigrlili običaj naših nana i majki.

Ako ste i vi ove godine odlučili špajz napuniti slasnim, mirisnim teglama, evo nekoliko savjeta koji će vam dobrodoći:

Birajte zrele i zdrave plodove

Možda je najvažnija to da za zimnicu birate zrele i zdrave plodove koji nisu ni na koji način oštećeni.

Čistoća je važna

Drugo pravilo kojeg se veoma bitno držati odnosi se na čistoću, kako samih namirnica tako i pribora koji se koristi pri pripremi i poslije pri skladištenju. Sterilizirani pribor osigurat će vam dugotrajnost i kvalitetu pripremljene zimnice.

Krenite sa jednostavnim receptima

Ako ste totalni početnik, najbolje je da krenete s manje zahtjevnim receptima, odnosno pripremom onih jela s kojima je mogućnost da pogriješite minimalna.

Pripazite na konzerviranje

Ako želite uvijek i u svakom trenutku biti sigurni da znate šta konzumirate, koristite prirodne konzervanse, među kojima je odličan izbor bosiljak. Bosiljak služi kao konzervans jer sadrži linalol, cineol i druge antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije u hrani i sprečavaju njihov rast.

Uz bosiljak, prirodni konzervansi su gorušica i hren koji se uz šećer, so, sirće dodaju hrani kako bi se spriječilo kvarenje.

Kuhanje - šta trebate znati

Voću i povrću nemojte dodavati prevelike količine šećera, soli, sirćeta i hemijskih konzervansa, a nemojte ga ni dugo iskuhavati kako bi očuvali što više vrijednih sastojaka. Upotrebljavate li dodatke za želiranje ili učvršćivanje, odaberite one biljnog porijekla. 

Ako je pekmez ili džem prerijedak, prekuhajte ga dodajući mu žele za zgušnjavanje ili limunov sok i šećer (1 limun i 100 g šećera na 1 kg voća), a ako je pekmez ili džem pregust, dodajte malo vode i još ga kratko prokuhajte. 

Sirće uvijek punite barem dva centimetra iznad ruba povrća jer ono kiseljenjem upija tekućinu tako da ne smijete riskirati kvarenje sadržaja u tegli ukoliko dio povrća nije uronjen u sirće.

Osim što pridonose jedinstvenom okusu konzerviranog povrća, so i sirće imaju važnu ulogu u zaustavljanju neželjene aktivnosti mikroorganizama. Kuhinjska so izaziva dehidraciju ćelija mikroorganizama i time onemogućuje njihovu dalju aktivnost dok sirće ukiseljava sredinu u kojoj se nalaze mikroorganizmi stvarajući nepovoljne uvjete za njihovu aktivnost. Iz ovog razloga u svoju zimnicu dodajte kombinaciju kuhinjske soli i sirćeta koji će zajedničkim snagama osiguravati kvalitetan proizvod.

Kod pripreme zimnice važna je pasterizacija. U tegle složite povrće tako da između njega ostane što manje mjesta. Dodajte mu sirće i biber. Neka sirće bude još 20-ak cm iznad površine povrća tako da ono pliva u njemu. Uzmite duboku i veliku posudu u kojoj ćete složiti papir, a između njega i tegle. Ulijte u posudu hladnu vodu i to tako da prekrije dno tegli. Kuhajte ih na temperaturi do 80 stepeni Celzijusa oko pola sata.

Pripazite da tegle budu dobro zatvorene. Nakon završetka postupka, pustite da se voda ohladi.

Tegle dobro operite

Naravno, osim na konzervanse, valja paziti i na tegle u kojima ćete čuvati zimnicu. Tegle operite i dobro osušite u rerni. Neka budu vruće ako se u njih stavlja vruća tekućina ili smjesa. Najbolje ih je držati na 70 stepeni Celzijusa oko pola sata, tako ćete biti sigurni da su potpuno sterilizirane. Koristite li gumene čepove, kod konzerviranja napravite vakuum.

Tegle čuvajte na suhom i tamnom mjestu

Napunjene tegle ostavite na suho i tamno mjesto, a idealno bi bilo da je temperatura prostora u kojem ih čuvate stalno 10 stepeni Celzijusa.

Prije nego što prenete sa pripremom zimnice, dobro je znati da se svo voće i povrće ne priprema na isti način, nego ima neke svoje zakonitosti kojih se valja držati. Tako, primjera radi, mrkvu, celer, cveklu i ostalo slično povrće za zimnicu treba rezati na kockice, kriške ili štapiće jednake veličine kako bi se ravnomjerno ukiselilo.

Kiselite li pak gljive, prije samog postupka obrišite ih vlažnom krpom, a paprike prije kiseljenja izbockajte čačkalicom.

Dodavanje sirćeta

Kada dodajete sirće, pazite da prekriva povrće barem dva centimetra, odnosno da povrće ne izviruje.

Za kraj svakako valja napomenuti da ukiseljeno povrće nutritivno ne odudara puno od svježeg, a slično je i sa energetskom vrijednošću – unatoč konzervansima šećeru i sirćetu, domaća zimnica ima nisku kalorijsku vrijednost.