navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Svečanost

Wimu Wendersu uručeno Počasno Srce Sarajeva

Na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dodijeljeno njemačkom reditelju svjetskog glasa, Wimu Wendersu.

Objavljeno: 13.08.2021. u 20:59
get url
text

- U Sarajevu mi se najviše dopadaju ljudi. Oni su mi nedostajali. Dopada mi se sto je nagrada u obliku srca. Ovo je posebna nagrada za mene. Srce je ono koje vidi ljepotu, a prezire ružnoću. To je srce koje vidi mir, a pati od rata. To je srce koje traži istinu, a prezire laži. Ovo je najljepša nagrada koju sam dobio - poručio je Wenders.

Prvi put, Sarajevo i Festival posjetio je prije 10 godina, kada je predstavio svoje revolucionarno 3D filmsko ostvarenje, "Pina" dugometražni dokumentarni omaž legendarnoj koreografkinji Pini Bausch (1940-2009), nominiran za Oskara.

Ove godine u okviru programa "Posvećeno" (Tribute to) bit će prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

Wenders će održati Masterclass, a Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma "Hotel od milion dolara", koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Wenders je međunarodno priznanje stekao tokom sedamdesetih kao jedan od pionira novog njemačkog filma i smatra se jednim od najvažnijih autora u historiji kinematografije.