navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prehrana i zdravlje

Za Alzheimerovu bolest nema lijeka, ali jabuka dnevno poboljšava pamćenje i smanjuje rizik

Australski naučnik za hranu te klinički nutricionist, dr. Vincent Candrawinat, rekao je da postoje dokazi koji sugeriraju da redovna konzumacija jabuka može poboljšati pamćenje i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Objavljeno: 30.08.2023. u 20:22
get url
text

Zdravstveni istraživač iz Sydneyja rekao je da bi više jabuka moglo pomoći s održavanjem dobre memorije u poznijoj dobi jer sadrže vitamine i minerale koji su povezani s očuvanjem pamćenja.

Voće bogato fenolima poput flavonoida može pomoći u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti štiteći mozak od štetnih tvari.

Flavonoidi se mogu pronaći u mnogim drugim vrstama voća i povrća te su također jaki antioksidansi koji mogu ublažiti simptome depresije i tjeskobe, rekao je dr. Vincent.

Istraživanja pokazuju kako flavonoidi pomažu kod nekih probavnih tegoba te doprinose zaštiti od raka, bolesti srca i degeneracije koja nastaje usljed starenja. Najviše se nalazi u sljedećem voću i povrću: jabuke (najbolje svježe, neobrađene), kruške (u kori i tik do kore, najbolje je iskoristiti cijelu voćku), bobičasto voće (birajte tamnije i zrelije bobice), luk (najviše u vanjskim slojevima blizu ljuske), crno grožđe.

Dr. Vincent citirao je američku studiju provedenu na 2.800 sudionika u dobi od 50 godina, koja je pokazala da su oni koji su manje jeli hranu bogatu flavonoidima imali dva do četiri puta veću vjerovatnoću da će razviti Alzheimerovu bolest i srodne demencije u razdoblju od 20 godina.

- Flavonoidi su fenolni spojevi koji se pojavljuju u voću poput jabuka i krušaka te povrću poput kelja i špinata. Možete ih pronaći čak i u čokoladi i vinu. Ti su spojevi, kada se pravilno apsorbiraju, korisni za naše zdravlje, rekao je Vincent.
Objasnio je da veći unos jabuka može tijelu dati važne vitamine i minerale koji štite moždane ćelije od neurotoksičnosti koja može dovesti do neurodegenerativnih poremećaja.

Dr. Vincent je istaknuo da, iako ne postoji lijek za Alzheimerovu bolest, pa čak ni poznat uzrok, postoje načini da se smanji mogućnost razvoja bolesti.

Zdrav način života, uključujući uravnoteženu prehranu i održavanje kondicije, sjajni su načini koji mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja bolesti.

Dr. Vincent je istaknuo i da dodavanje svježih jabuka svakodnevnoj prehrani može imati mnoštvo dobrobiti, uključujući i mentalno zdravlje.

Jabuke su dobar izvor pektina, topivih vlakana. Studije i istraživanja otkrila su da je konzumacija velike količine ove vrste vlakana povezana s manjim rizikom od simptoma depresije.