Sastojci
Biskvit
6 jaja
50 g glatkog brašna
75 g šećera
3 kašike gorkog kakaa
1 vrećica praška za pecivo
1 prstohvat soli
Krema
500 ml mlijeka
75 g oštrog brašna
50 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
50 g maslaca
300 ml vrhnja za šlag
Preljev
180 ml vode
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
Glazura
200 g tamne čokolade
50 g bijele čokolade
200 ml vrhnja za šlag
Još
3 banane
Priprema
Biskvit
1. Umutite bjelance u snijeg pa dodajte žumance, šećer i ostale sastojke.
Sastojke ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Odvojite bjelance i uz malo soli ih umutite u čvrsti snijeg. Tada dodajte jedan po jedan žumanac i umutite. Zatim dodajte i šećer, nastavite mutiti. Smanjite brzinu miksera pa umiješajte pomalo brašno, kakao i prašak za pecivo.
2. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta
Okrugli kalup za pečenje promjera 24 cm premažite maslacem i obložite masnim papirom. Izlijte smjesu za biskvit u kalup i pecite na 180 stepeni, oko 20 minuta. Odmah kad stavite peći biskvit, počnite pripremati preljev (kako je opisano niže).
3. Ohladite, podijelite na dva dijela i izbodite čačkalicom
Gotovi biskvit hladite 10-ak minuta, pa ga podijelite na dva dijela i izbodite čačkalicom.
Preljev
1. Zagrijte sve sastojke do vrenja i kuhajte
U manjem loncu pomiješajte vodu, šećer i vanilin šećer, zagrijte miješajući do vrenja i kratko kuhajte. Ostavite da se hladi oko pola sata, na sobnoj temperaturi.
Krema
1. Mlijeko zagrijte, a ostale sastojke promiješajte
Mlijeko zagrijte do vrenja. U posebnoj posudi pjenjačom pomiješajte brašno, šećer i vanilin šećer, pa im dodajte dio vrućeg mlijeka i dobro izmiješajte.
2. Skuhajte kao puding
U preostalom mlijeku skuhajte smjesu, za što će vam trebati nekoliko minuta (kao puding).
3. U ohlađenu kremu dodajte omekšali maslac
Ohladite kremu, pa u nju umutite maslac.
4. Umutite šlag i sve povežite
Posebno umutite 300 ml vrhnja za šlag pa pomiješajte s kremom (koristite mikser, kako bi se izbjegle grudice).
Glazura
1. Čokoladu otopite u zagrijanom vrhnju za šlag
U 200 ml vrhnja za šlag otopite 200 g čokolade: zagrijte i miješajte dok se sve ne otopi. Prohladite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.
Slaganje torte
1. Biskvit prelijte preljevom pa premažite kremom
Na pladanj za serviranje stavite donji biskvit i prelijte ga polovinom preljeva. Pričekajte da se preljev upije pa premažite biskvit s malo više od trećine kreme.
2. Posložite banane narezane na tanke kolutiće
Banane narežite na tanke kolutiće netom prije slaganja torte. Ako počnu tamniti, možete ih zaliti s malo limunovog soka.
3. Ponovite: krema - biskvit - preljev
Premažite s još malo više od trećine kreme. Poklopite gornjim biskvitom. Prelijte ostatkom preljeva i pričekajte da se upije. Premažite ostatkom kreme.
4. Za kraj izlijte glazuru i dobro ohladite tortu
Izlijte prohlađenu čokoladnu glazuru. Za ljepšu dekoraciju otopite i malo bijele čokolade na pari pa prošarajte površinu torte tankim mlazovima. Izvucite ukrase čačkalicom. Ohladite u frižideru barem nekoliko sati, a najbolje preko noći. Torta je još sočnija idući dan.