navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci pojasnili

Za sedam dana moguće je izgubiti pet kilograma, a evo i kako

Trebate li u jako kratkom vremenu izgubiti više kilograma morate se striktno držati zacrtanoga plana.

Objavljeno: 03.06.2023. u 14:15
get url
text

Često se ovakve dijete provode prije nekog bitnog događaja poput vjenčanja ili neke druge prigode, pa su u takvom kratkom periodu sigurne. No, ovako drastične postupke nije dobro provoditi dugoročno: one mogu biti dobar početak procesa dijete, koji se nakon te inicijalne sedmice ipak treba učiniti manje drastičnim i prilagođenim dugoročnom cilju.

Ovaj plan se ne savjetuje provoditi osobama koje imaju historiju poremećaja u prehrani poput anoreksije ili bulimije.

Odmah na početku mora vam biti jasno - u sedam, dana je moguće izgubiti pet kilograma, ali to neće biti izgubljeno samo masno tkivo. Radi kalorijskog deficita potrebnog da se izgubi svaki kilogram masti, jednostavno je nemoguće istopiti pet kilograma masti u tako kratkom periodu. Dakle, izgubit ćete pet kilograma i izgledati mršavije, ali dio izgubljenih kilograma bit će voda.

Naime, snižavanjem nivoa inzulina doći će do gubitka vode koja je vezana na pohranjen višak ugljikohidrata. Iako ljudsko tijelo može pohraniti samo 300-500 grama ugljikohidrata u obliku glikogena, količina vodu koja je vezana za njega je oko tri puta veća. Snižavanjem nivoa inzulina dolazi do izbacivanja viška soli te smanjivanja zadržavanje vode.

Ovo je sedam koraka koji će vam pomoći da u sedam dana izgubite pet kilograma:

Jedite manje ugljikohidrata, a više proteina

Provodeći low-carb ili keto dijetu moguće je u samo nekoliko dana izgubiti nekoliko kilograma. Niz je studija pokazao da su low-carb dijete izvrsne za regulaciju tjelesne težine, ali i bolje zdravlje. Dodatno, kratkoročno smanjen unos ugljikohidrata može smanjiti nakupljanje vode i nadutost. Upravo radi ovoga, oni koji krenu s low-carb prehranom već u prvim danima vide i prve rezultate.

Uz smanjeni unos ugljikohidrata pojačajte unos proteina koji pojačavaju sitost i ubrzavaju metabolizam. Maksimalno smanjite ili potpuno izbacite sve škrobaste namirnice i šećere u toj sedmici te ih zamijenite low-carb povrćem te pojačajte unos jaja, mesa i ribe.

Jedite cjelovitu hranu i izbjegavajte junk food

Ako pokušavate u što kraćem vremenu izgubiti što više kilograma, prehranu bazirajte potpuno na cjelovitim namirnicama. One su zasitne pa ćete s manje kalorija biti sitiji. Tokom te sedmice izbjegavajte sve prerađevine i jedite čiste i cjelovite namirnice.

Bazirajte prehrani na low-carb povrću i nemasnom mesu i rezultat neće izostati.

Smanjite kalorijski unos

Kad govorimo o mršanju kalorijski deficit je najvažniji faktor uspjeha. Ako ne jedete manje nego što trošite, nećete mršati.

Ovo su jednostavni koraci kako da smanjite kalorijski unos:

- Brojite kalorije - vagajte i računajte koliko kalorija imaju namirnice koje jedete kako biste mogli osigurati deficit.
- Jedite samo glavne obroke - izbjegavajte međuobroke i grickanje „u hodu“.
- Izbacite preljeve i umake - oni su pravi izvor kalorija koje često ne računate.
- Pojačajte povrće - napunite tanjir povrćem, a izbacite škrob i dodane masti.
- Birajte nemasne proteine - piletina i riba su dobar izbor i dajte im prednost.
- Pazite šta pijete - birajte vodu i čaj i kafu bez dodataka.

Radite trening snage

Redovna fizička aktivnost je najbolji način da istopite višak masti i poboljšate ukupan izgled. Trening snage pomaže u topljenju masnoga tkiva, ali i održavanju mišićne mase i jakosti. Trening snage cijeloga tijela je izvrstan način potrošnje zaliha ugljikohidrata (glikogena) i nakupljene vode, što dovodi do snažnog pada težine.
Dodatno, trening snage održava hormonalnu ravnotežu koja se zna poremetiti tokom provedbe dijete.

Budite aktivni što više možete

Uz trening, pokušajte povećati dnevnu aktivnost kako biste povećali i kalorijsku potrošnju. Upravo ta dodatna aktivnost tokom dana može biti presudna u procesu mršanja.

Isprobajte intermittent fasting

Intermittent fasting ili dijeta povremenog posta je još jedan učinkovit način na koji možete u kratkom vremenu izgubiti veći broj kilograma. Ovaj režim vas prisiljava da smanjite kalorijski unos jer je unos hrane dozvoljen samo u jednom vremenskom okviru u danu.

Nekoliko je različitih protokola posta: 16:8, 18:6, 20:4 u kojem se prvi broj odnosi na sate posta, a drugi na sate u danu u kojima je dozvoljeno unositi hranu.

Ako vježbate i provodite post, savjetuje se da trening bude u vremenu kad vam je dozvoljen unos hrane.

Slijedite ove upute da smanjite nakupljanje vode

Nekoliko je načina kako se može utjecati na smanjenje nakupljanja vode u organizmu, što doprinosi boljem izgledu:

- Uzmite ekstrakt maslačka – potiče izlučivanje tekućine, uz niz drugih pozitivnih djelovanja na zdravlje.
- Pijte kafu – pomaže izbacivanju viška vode, ali i doprinosi mršanju.
- Vodite računa na intolerantnost – ako postoji grupa namirnica na koju ste intolerantni (gluten, laktoza i sl.), svakako ih izbjegavajte jer njihov unos može potaći nakupljanje vode.