navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nema opuštanja

Zabilježili prvi slučaj korone nakon 253 dana, cijela nacija bijesna na krivca

Korona se vratila na Tajvan. Otok koji puna 253 dana nije zabilježio lokalni slučaj transmisije i koji je glasio kao ogledni slučaj uspješne borbe protiv pandemije, jučer je zabilježio prvi slučaj Covida-19 nakon 12. aprila.

Objavljeno: 22.12.2020. u 13:54
get url
text

Čelnici države i građani potpuno su pobjesnili na krivca za novonastalu situaciju, a radi se o pilotu s Novog Zelanda koji je radio za jednu tajvansku kompaniju. Epidemiolozi vjerovatno i ne bi došli do njega da nisu naišli na jednu ženu koja je bila pozitivna na virus i koja je priznala da je bila u kontaktu s pilotom.

- On je zatajio sve kontakte i aktivnosti. Jako bezobzirno! - bio je ljut ministar zdravstva Chen Shih-chung koji je najavio i paprenu kaznu za pilota. Morat će platiti oko 9.300 eura...

- Obilazio je prodavnice, trgovačke centre, družio se s više ljudi...

Ovaj novi slučaj težak je udarac za otok koji je od početka pandemije zabilježio tek 770 slučajeva koronavirusa i sedam smrtnih slučajeva koji datiraju još od marta. Zemlja od 24 miliona stanovnika je već na samom početku Covid-drame zatvorio granice i implementirao oštre mjere protiv virusa...

Od aprila Tajvan je zabilježio tek nekoliko slučajeva koronavirusa među povratnicima u zemlju i migrantima koji su odmah po dolasku na otok prepraćeni u karantenu i pušteni tek nakon dvije sedmice izolacije.

Što se tiče pilota koji rade za domaće kompanije, oni moraju proći tek trodnevnu karantenu po dolasku u zemlju, i upravo je ovaj novi slučaj potaknuo debatu o tome je li to dovoljna mjera i treba li postrožiti pravila.