navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Važan protein

Zaboravite na skupe tretmane: Za više kolagena u koži i manje bora jedite ove namirnice

Najvažniji protein odgovoran za našu mladost je kolagen.

Objavljeno: 06.04.2023. u 08:18
get url
text

Njegova količina počinje se smanjivati kako starimo, a tome doprinosimo i sami lošim navikama poput jedenja slatkiša, sunčanja, ali i sjedilačkim načinom života.

Postoje dermatološki tretmani koji ublažavaju bore, ali jeste li znali da proizvodnju ovog proteina možete povećati i unosom nekim namirnica.

Jaja

Sadrže aminokiseline glicin i prolin, koje su uključene u proizvodnju kolagena. Naravno, treba istaći kako su jaja po svojoj nutritivnoj vrijednosti gotovo idealan proizvod.

Pileća supa

Gwyneth Paltrow govori istinu kada hvali bujon od kostiju, osnovu njene prehrane. Čorba pripremljena iskuhavanjem krila, bataka, leđa pileta sadrži kolagen i hijaluronsku kiselinu, kao i korisne elemente u tragovima koji zgušnjavaju kožu.

Riba

Morski kolagen je jedan od najkorisnijih. Koncentriran je u kostima, koži i krljuštima, pa riblju čorbu od morske ribe češće uključite u prehranu.

Gde još ima kolagena

Proizvodnju kolagena promovira i vitamin C, koji je bogat bobicama i lisnatim povrćem, ali i cink kojeg ima dosta u sjemenkama tikve.

Sumpor se nalazi u bijelom luku i neophodan je da tijelo sintetizira vezivno tkivo, blagotvorno djeluje na stanje kose i noktiju.

U prehranu uvrstite i jagode, borovnice, maline i kupine jer su bogate elaginskom kiselinom koja štiti kolagen od razgradnje.