navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Turska

Zadivljujući muzeji Istanbula: Oživite historiju pred svojim očima

Istanbul, užurbana turska metropola, svjetskim posjetiteljima nudi raznoliko iskustvo putovanja sa svojim historijskim znamenitostima, živahnim društvenim životom, muzejima, umjetničkim i kulturnim događajima te jedinstvenim gastronomskim iskustvima.

Objavljeno: 17.08.2023. u 15:40
get url
text

Bogato naslijeđe grada na Bosforu čini ga kultnom stanicom za posjetioce, a umjetničke i kulturne atrakcije grada čine ga još privlačnijim. Mnoge istanbulske ulice vode do mjesta koja kriju neprocjenjiva kulturno-historijska blaga...

 

Drevni Istanbul u modernom zdanju

Istanbul Modern, prvi muzej moderne i savremene umjetnosti u Turskoj, jedna je od gradskih atrakcija koje morate posjetiti u novoj zgradi izgrađenoj na obali Bosfora. Kao i njena prethodnica, nova zgrada se nalazi na evropskoj strani Istanbula u Karakoju, gdje se Bosfor susreće sa Zlatnim rogom. Renzo Piano, arhitekta dobitnik prestižne Pritzkerove nagrade, dizajnirao je novu istanbulsku modernu zgradu koja se nalazi na tlu Galataport Istanbul. Dizajn zgrade inspirisan je blistavim vodama Bosfora i njegovim odsjajima svjetlosti. Istanbul Modern izlaže radove međunarodnih i domaćih umjetnika. U svojim stalnim i privremenim izložbenim prostorima muzej također ugošćava izložbe moderne i savremene umjetnosti iz svih dijelova svijeta.

Mjesto gdje historija oživljava

Sa artefaktima koje čuva, Istanbulski arheološki muzej, koji se nalazi na teritoriji palače Topkapi, jedan je od najbogatijih arheoloških muzeja na svijetu. Kompleks se sastoji od tri osnovne cjeline: "Arheološkog muzeja", "Muzeja antičkih orijentalnih djela" i "Muzeja popločanog paviljona". U njemu se nalazi više od milion artefakata civilizacija koje su se smjenjivale pod okriljem Osmanskog carstva. Glavna zgrada kompleksa je Arheološki muzej u kojem se nalaze Brankhitove statue svetog puta Didyma-Milet od arhaičnog doba do kraja rimskog doba, statue Kore i Kurosa kip lava iz mauzoleja Halikarnasa, glava Afrodite, portret Aleksandra Velikog, skulptura otkrivena u Afrodiziji, Efesu i Miletu – tri velika arheološka grada koja su dom velikih arheoloških iskopina koje je predvodio Osman Hamdi beg, osnivač muzeologije u Turskoj i prvi direktor muzeja u 19. vijeku. Jedna od iskopina je i sakrofag Aleksandra, otkriven u nekropoli kralja Sidona tokom iskopavanja koje je vodio Osman Hamdi beg između 1887. i 1888.

 

Muzej Pera: Ikonski artefakti

Muzej Pera, koji su osnovali Fondacija Suna i Inan Krač, nalazi se u Tepebašiju, odmah pored ulice Istiklal, srca Istanbula. Zgrada, koju je sagradio arhitekt Achille Manoussos kao historijski hotel Bristol, a sada muzej, do danas je bila domaćin nekoliko značajnih izložbi. Dok kolekcija "Orijentalističko slikarstvo" Muzeja Pera sadrži slike inspirisane osmanskom vladavinom od 17. do 19. stoljeća, kolekcija "Anadolijske utege i mjere" sadrži preko 10.000 predmeta iz različitih civilizacija Anadolije. Kolekcija "Kutahya pločica i keramike" uključuje stotine rukotvorina iz istoimene turske regije. Tokom obilaska, preporučujemo pet izvanrednih djela Osmana Hamdi Beya u Zbirci orijentalističkog slikarstva Fondacije, posebno "Trener kornjača". Izložba Isabel Muñoz "Nova priča – fotografije iz i oko Göbeklitepea" otvorena je do 17. septembra 2023.

 

Kaligrafija i slikarstvo

Muzej Sakip Sabanci (SSM) nalazi se u Emirganu, jednom od najstarijih naselja na Bosforu, u Istanbulu. Vilu, glavnu zgradu muzeja, sagradio je 1925. godine italijanski arhitekta Edoardo De Nari. Dvorac, poznat kao "konjički dvorac", je muzej i centar umjetnosti i kulture od 2002. godine. SSM nudi raznovrsno muzejsko iskustvo sa svojim zadivljujućim pogledom na Bosfor sa svojim privremenim i stalnim izložbama, konzervatorskim i istraživačkim dijelovima, programima učenja, dvoranama za performanse, konferencije i seminare. Muzej ima bogatu zbirku kaligrafskih i slikarskih radova i opsežne izložbe na kojima su predstavljeni radovi mnogih svjetski poznatih umjetnika. Nakon časova umjetnosti i kulture, uživajte u bašti muzeja koja gleda na Bosfor.

 

Hiljade umjetničkih djela

Istanbulski muzej slikarstva i skulpture pruža značajan pregled turske historije umjetnosti od kasnog Osmanskog carstva s kraja 19. do kraja 20. stoljeća. U zbirci muzeja nalazi se 10.497 slika, 719 skulptura, 257 keramičkih predmeta, 182 kaligrafskih radova, deset ikona i jedna instalacija. Muzej je osnovan 18. jula 1937. godine u Kancelariji prestolonasljednika u Palači Dolmabahçe, a otvorio ga je Mustafa Kemal Ataturk 20. septembra 1937. godine. Kada je Kancelarija prijestolonasljednika Dolmabahçea zatvorena zbog restauracije 2007. godine, zbirka je 2011. preseljena u zgradu Antrepo 5 u naselju Tophane, a zgrada, koju je dizajnirao Sedad Hakki Eldem, pretvorena je u muzej po ideji arhitekte Emrea Arolata. Novi izložbeni i skladišni prostori, upravljačke jedinice, ateljei, biblioteka i čitaonice Antrepa 5, projektovani po savremenom muzeološkom pristupu, završeni su 2021. godine, a proces otvaranja muzeja započeo je s izložbom, upriličene u decembru iste godine.