navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci upozorili

Zahvat za kojim luduju mnoge žene zabranjen u dvije bolnice u Evropi, posljedice su opasne po život

Bolnici koja se nalazi u Glasgowu, a koja je izvela zahvat brazilskog podizanja stražnjice u hotelskoj sobi za sastanke, zabranjeno je njeno dalje izvođenje nakon što je jedna žena završila u bolnici

AUTOR: Faktor/BBC
Objavljeno: 20.05.2024. u 19:06
get url
text
Želja za velikim stražnjicama kao što je imaju sestre Kardashian postaje sve veća.
Međutim, ta operacija, koja je jedna od najpopularnijih, ima veliki rizik od smrtnog ishoda.
Američko društvo plastičnih hirurga tako je potvrdilo da brazilsko podizanje stražnjice ili bbl (Brazillian Butt) ima najveću stopu smrtnosti od ostalih zahvata.
Bolnici koja se nalazi u Glasgowu, a koja je izvela zahvat brazilskog podizanja stražnjice u hotelskoj sobi za sastanke, zabranjeno je njeno dalje izvođenje nakon što je jedna žena završila u bolnici, prenosi BBC.
Gradsko vijeće Glasgowa saopćilo je da su službenici uručili obavijest o zabrani za dvije bolnice i jednom ljekaru, navodeći da provode "visokorizične" zahvate opasne za život pacijentica.
Krajem aprila gradsko vijeće Edinburgha upozorilo je da kontaktiraju pacijentice koje se spremaju na nehiruški zahvat podizanja stražnjice zbog zabrinutosti oko izvođenja zahvata na nestručan način.
Vijećnik Ruairi Kelly, sazivatelj usluga u komšiluku Glasgowa, rekao je:
- Tim vijeća za zdravlje okoline poduzeo je mjere u pokušaju da spriječi provođenje postupka na neprikladnim i nesterilnim lokacijama.
Dobili su rok od 21 dan u kojem se mogu žaliti na postupak.
Brazilsko podizanje stražnjice je zahvat kojim se povećava stražnjica, tako što se ugrade implatanti punjeni silikonom ili se ubrizgaju masti prenesene s drugih dijelova tijela.
Njegova popularnost potječe iz Brazila, gdje su djevojke poznate po atraktivnoj i zavodljivoj figuri.
Hiruški zahvati su vrlo skupi, stoga dosta djevojaka radije bira nehiruške zahvate u kojima se hijarulon ubrizgava kako bi manipulirao veličinom ili oblikom područja.
Ako se ne napravi na pravilan način, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Stručnjaci upozoravaju da ubrizgana mast, koja se prenosi u postupku, može izazvati začepljenje krvne žile u plućima poznatu kao plućna embolija.
Godine 2019. žena iz Norfolka umrla je u privatnoj bolnici u Istanbulu, za vrijeme estetskog zahvata, prenosi BBC.
Britansko udruženje estetskih plastičnih hirurga (BAAPS) nakon četverogodišnjeg moratorija izdalo je nove smjernice 2022. godine zbog visoke stope smrtnosti.
Zbog toga se sada hirurzima preporučuje samo provođenje postupka koji se zove površinski glutealni lipofiling.
Mast se ubrizgava ispod kože, dok BBL ubacuje mast dublje do mišića.
Preporučuje se da hirurzi izvode SGL, dok koriste ultrazvučne preglede kako bi mogli vidjeti gdje su kanile.