navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izrađuju je sedam dana

Zašto Birkin ima kultni status: Činjenice koje niste znali o najluksuznijoj ženskoj torbi

Iako vjerovatno već znate da je popularna Hermès Birkin torba dobila ime po ikoni francuskog stila Jane Birkin i da biste za nabavku ovog kultnog komada mogli čekati i nekoliko godina, postoji još zanimljivih činjenica.

Objavljeno: 02.11.2022. u 16:22
get url
text

Sedmicu traje izrada torbe

Kod Hermèsa manufaktura još uvijek nije dospjela na nivo ostalih brendova u kojima svaki dizajner radi po nekoliko stvari istovremeno.

Više od sedam dana potrebno je za izradu torbe jer taj posao obavlja jedan čovjek.

Najskuplja Birkinica prodana je za 380.000 dolara

Na Christie's aukciji u Hong Kongu tajanstveni kupac za model optočen dijamantima izdvojio je 380.000 dolara čime je ova torba postala najskuplja. Radi se o modelu naziva Himalaya iz 2014. godine, a napravljena je od krokodilske kože s detaljima optočenim s 205 dijamanata i 18-karatnim zlatnim kopčama.

Više se isplati investirati u Birkin torbu nego u zlato

Vrijednost ove luksuzne torbe porasla je u posljednjih 35 godina za 500 posto, što je brža stopa rasta od onoga koje je zabilježilo zlato na američkom tržištu.
Prema istraživanju, od 1980-ih godina, vrijednost zlata je oslabila, i to po stopi od 1.5 posto godišnje, dok je ova torba skakala za 14.2 posto, čime je osvojila titulu "najsigurnijeg ulaganja na tržištu".

Kako je nastala torba

Priča o nastanku Hermès Birkin seže u 1981. kada je Jane Birkin na jednom avionskom letu upoznala Jeana-Luisa Dumasa.

Jane Birkin tadašnjeg je direktora Hermèsa upoznala tako što je stavljala svoju poznatu torbu od slame u pretinac iznad sjedala, kada su joj sve stvari ispale van. Objasnila je Dumasu kako joj je teško naći kožnu torbu za vikend kakva bi joj se svidjela i stoga je on 1984. dizajnirao crnu mekanu kožnu torbu za nju, baziranu na jednom ranijem dizajnu. Ostalo je historija.

Jane Birkin uvijek nosi samo jednu torbu

Jane Birkin uvijek nosi samo jednu torbu, u neutralnoj boji i to sve dok je potpuno ne iznosa. Potom je daruje u humanitarne svrhe i dobija novu. Tokom nošenja daje joj svoj lični pečat ukrašavajući je različitim dodacima, primjera radi bedževima i naljepnicama u želji da torba izgleda manje formalno i snobovski, a više u francuskom stilu.

Prazna Birkinica teži gotovo jedan kilogram

Možda na prvu to i ne djeluje puno, ali kad se u nju stavi mobitel, novčanik, ključevi, makeup i ostale potrebne stvari, može biti prilično teško nositi je.

Proizvedena u više od 25 nijansi plave boje

Premda su neutralne boje najpopularnije, Birkin torba može se pronaći u svim bojama spektra.

Prema navodima BBC-a, samo je u plavoj boji ova ekskluzivna torba proizvedena u više od 25 nijansi, među kojima su najpopularnije Blue Jean, Mykonos i Bleu Roi.