navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjet

Zašto je potrebno prati voće sa debelom korom?

Kore banane, avokada i drugih proizvoda s debelom vanjskom površinom jednako su osjetljivi na bakterije kao i ono voće i povrće s mekšom korom.

Objavljeno: 04.10.2023. u 21:09
get url
text

Iako debela kora može spriječiti ulazak bakterija i omogućiti duži rok trajanja voću i povrću, svejedno može doći do kontaminacije dok režete koru kada slučajno možete prenijeti te bakterije na jestivi dio voća ili povrća.

Iako pranje kore neće nužnu učiniti voće ili povrće sterilnim, Trevor Craig, stručnjak za sigurnost hrane, kaže da time možete ukloniti pijesak, štetočine, pesticide ili herbicide ili voštani sloj.

Za pranje proizvoda dovoljna je čista voda, a prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti trebali biste izbjegavati posebne proizvode za dezinfekciju voća i povrća.

Prije nego operete voće i povrće, svakako prvo operite sudoper i ruke.

Osim pranja proizvoda s debelom korom i svih drugih vrsta, postoji još nekoliko stvari koje osiguravaju da su sigurni za jelo.

Ohladite ili zamrznite voće i povrće u zatvorenim posudama unutar dva sata od rezanja, guljenja ili kuhanja. Uvijek držite svoje posuđe, kuhinju i ruke čistima, kako ne biste ništa unakrsno kontaminirali.

I operite sve proizvode kako biste bili sigurni.